Партньор на Проватон
 Казваме “сбогом” на хартиеното билетче от март (ВИДЕО)

Казваме “сбогом” на хартиеното билетче от март (ВИДЕО)

Сподели в

До месец март Варна ще остави в историята хартиените билети за градски транспорт. Те ще бъдат заменени изцяло от електронни билети и карти, са плановете на Общината за тази година. Цената на билета няма да бъде променяна, категоричен бе кмета на Варна, Иван Портних.

“В общинският съвет предстои да бъдат приети новата тарифна схема и новата транспортна схема на града. Целта е от март месец да преминем цялостно към електронни карти и билети във Варна. Ще има период, в който да свикнат хората с използването. Надявам се Общинският съвет да приеме такава нова тарифна схема, която да е полезна и за ползвателите. Опцията с прикачванията трябва да бъде отразена в стойността на месечните карти. По сега действащите нормативни уредби по ред причини картите, които се продават са около 500 на месец. Очевидно е, че този модел е отживял, затова ще създадем нов, който да стимулира хората да си купуват карти.

Относно цената на билета, тя няма да е такава като стойност, защото когато е приемана тази цена, заплатите и другите разходи в градския транспорт са били по-ниски и затова има дългове от 2 млн.лв. в “Градски транспорт”. Реалната себестойност на билета днес не е такава, но ние ще направим всичко възможно да компенсираме тази разлика и поскъпване на билетчето няма да има за гражданите, каза още Портних.

Когато се изгради бул. “Левски” ще се преразпредели вътрешния поток в града и натоварването на определени линии за градския транспорт. Затова новата транспортна схема, която ще бъде приета, ще търпи във времето оптимизации корекции при създалите се обстоятелства. Тогава няма да е затруднен трафика.

Ще функционира високоскоростното трасе за автобусите. Тогава новата транспортна схема ще се адаптира към новите дадености на човекопотока в обществения транспорт. Община Варна за в бъдеще ще се разплаща с “Градски транспорт” на километър пробег. Това ще доведе до финансова стабилност за фирмата от една страна и ще ни даде ясната картина за финансовите възможности за закупуването на нови автобуси. В момента в автопарка на “Градски транспорт” има 30 нови тролейбуса, общо 85 нови автобуса, трябват още 80, за да се обнови изцяло автопарка.

От общината работят за намирането на възможности по линия на европейски проекти и заделянето на ресурс от общинския бюджет, за да можем да обновим автопарка. Защото от една страна това е комфорт за гражданите, а от друга страна се намаляват разходите за ремонти и сервизна поддръжка. видео Мердин Бербе

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

1 Comment

  • Пуснете още един автобус по линия училище елин Пелин към новия булевард Левски или към ХЕИ и посока Възраждане Владиславово тук до училище елин Пелин има само автобус 39 ощетени сме от към автобуси.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *