Партньор на Проватон
 С военен ритуал и водосвет Варна почете Богоявление

С военен ритуал и водосвет Варна почете Богоявление

Сподели в
Въпреки минусовите температури, стотици варненци дойдоха пред катедралния храм “Свето Успение Богородично”, за да станат част от тържествения ритуал по случай Богоявление и Йордановден, предаде репортер на Varna24.bg.

Самият ритуал започна с малко закъснение на площад “Св. Св. Кирил и Методий”,  непосредствено след завършване на Богоявленската литургия.

Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили прие началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили.

След това Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извърши ритуал за водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена.

В ритуалът, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.

Тържествната церемония завърши с химна на републиката и тържествен марш на блоковете.

След това от Катедралния храм тръгна шествие, което премина през  площад “Независимост“, бул. “Княз Борис I“, площад “Антон Новак“ до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето.

Целият ритуал и словото на митрополит Йоан вижте във видеото!

Варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *