Партньор на Проватон
 “Мисли на дребно” и още от добрите навици за следващите 12 месеца

“Мисли на дребно” и още от добрите навици за следващите 12 месеца

Сподели в

Всеки иска да изгради по-добри навици. Проблемът е, че много малко от нас действително предприемат действия, за да изградят тези по-добри навици в реалността.

Надяваме се те по някакъв магичен начин да се развият – един ден просто ще ставаме малко по-рано, без дори да се излежаваме, и ще отиваме директно във фитнеса.

След това ще закусваме здравословно и веднага след хапването ще започнваме с новия ни, страшно иновативен проект.

В някакъв момент желанието ни да пушим или да мрънкаме също мистериозно ще изчезне. Истината? Това не се случва на никого. Знаем, че искаме да ядем по-здравословно и да започнем с упражненията. Да прекарваме по-малко време зад екраните. Но как да променим всичко това и то да го променим дългосрочно?

За да започнете с промяната, трябва да имате ясна визия за ежедневието си. Ето няколко прости стъпки…

Мислете на дребно, ама наистина на дребно

Писателят Джеймс Клиър говори за “атомични навици” – мънички навици, които обаче имат огромно влияние в живота ви. Той дава пример с британския отбор по колоездене, който се стреми към един процент подобрение във всяка една област. Може да звучи нищожно, но всъщност надгражда по забележителен начин.

Не се заричайте да четете повече. Вместо това си поставете за цел да прочитате по страница-две на ден. Да мислите грандиозно звучи страхотно на думи, но да мислите на дребно е далеч по-лесно. А винаги е най-лесно, след като веднъж си започнал. След поставеното начало вече е лесно да надграждаме.

Създайте си физическо напомняне

Физическо напомняне ще превърне навик или стандарт, който искате да поддържате, в нещо повече от просто идея. Авторът Уил Боуен има лесен метод – той дава на участниците в курса му по една силиконова гривна. Всеки път, в който те се усетят, че се оплакват, трябва да преместят гривната от едната ръка на другата.

Идеята е елементарна, но учудващо ефикасна. Измислете как да си напомняте да казвате по-често думичката “Не” или да си създадете друго полезно напомняне. Използвайте монета или нещо, което лесно можете да носите със себе си в джоба. Друг вариант е да държите определена снимка на бюрото си, която да ви подсеща за целите ви.

Подредете си “екипировката”

Ако видите сутринта на бюрото си бележника ви с отворена празна страница и химикал до него, много е вероятно да започнете да пишете в него. Затова ако имате намерение да започнете с джогинга всяка сутрин, оставете екипа и мартонките на видно място, за да можете да ги облечете в момента, в който ги зърнете.

Малко вероятно е просто да ги захвърлите настрана – това ще изисква твърде много усилия. По същия начин можете да процедирате с редица други амбиции – рисуване, писане, хобита.

Надграждайте над вече изградени навици

Мислили ли се си как искате да вършите повече благотворителна дейност, но все не успявате да стигнете дотам? Гледате и си казвате, че ще започнете да помагате от утре или от другата седмица, само че в крайна сметка не постигате нищо.

От друга страна е лесно да добавяте към вече изграден навик. Ако всяка сутрин се разхождате из парка, можете от добра воля да почнете да събирате боклуци от алеите. Ще спасите ли света по този начин? Категорично не. Но помага.

Обрградете се с добри хора

Кажи ми кои са приятелите ти и ще ти кажа какъв си. Ние сме сбор от петимата души, с които прекарваме най-много време. Огледайте се за навиците, които харесвате у приятелите си. Вземете пример от този, който не пуши, или който спортува, храни се правилно и е в добра форма.

Почерпете опит от приятелите си със стабилни връзки. Когато сте покрай тях, можете да се постараете да сте по-добра версия на себе си. В един момент ще осъзнаете, че ще започне да ви е срам да изоставате от тях.

Направете го интересно

Свалете си някое мобилно приложение, което е забавно и предизвикващо. Искате да правите по 50 лицеви опори на ден? Намерете си някое приложение за фитнес, което хем ви мотивира, хем ви забавлява. Ако сте състезателна натура, изберете си такова, в което ще можете да сравнявате резултатите си с други потребители.

Така можете да стигнете до десетки клекове, лицеви опори, бърпита, пробягани километри. Просто не приемайте нещата твърде насериозно.

Не е необходимо да е ежедневно

Искате да четете повече, защото обичате новите и непрочетени книги? Не необходимо да се насилвате да четете абсолютно всеки ден. Правете го, когато ви се чете – на път, в градския транспорт, вечер след работа. Ако сте прекарали няколко дена в интензивно четене, няма нищо лошо да си дадете малко почивка.

Не всеки полезен навин е задължително всекидневен. Важни са резултатите от него.

webcafe

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *