Партньор на Проватон
 Вдигнете летвата и скачайте смело!

Вдигнете летвата и скачайте смело!

Сподели в

Дойде времето в годината, когато лидерите в бизнеса отправят поглед с оптимизъм и надежда към всички възможности, които ще донесе новата година.

Миналата седмица започнах да планирам стратегическите цели за развитието на моя бизнес през предстоящата 2019 г. На следващия ден, когато се замислих за всички трудности, които ще трябва да преодоля, за да реализирам тези цели, бях залята от негативни мисли и притеснения.

„Този план е прекалено амбициозен“, помислих си аз. „Няма шанс да се справя с подобно натоварване. Не е възможно да поддържам подобно темпо, ако искам да се радвам на живота и да не работя през цялото време.“

Затова започнах да мисля как да огранича всички дейности, които действително знаех, че ще бъдат от полза за моя бизнес, но се притеснявах, че могат да ме поставят отвъд границата на добрия баланс между професионалния и личния живот. Това обаче беше един доста контрапродуктивен начин на мислене. Няколко дни по-късно осъзнах, че причината за моето безпокойство и разтревоженост е една – страха от провал.

Страхът ме караше да бъда предпазлива и да не поемам рискове. За щастие, аз успях да се отърся от него и да продължа по пътя, който си бях начертала. Ето четири стъпки, които трябва да предприемете, за да преодолеете всички страхове, които могат да се изпречат на пътя ви към целите, които сте си поставили за 2019 г.

1. Поставете си амбициозни цели

Лесно е да започнете новата година, правейки същите неща, които сте правили и в началото на предходната година. Ако обаче искате да подобрите резултатите, които сте постигнали през 2018 г., то ще ви се наложи да внесете някои промени.

Това означава да бъдете смели и амбициозни с целите, които си поставяте. Отделете време, за да визуализирате тези цели и да обмислите действията, които трябва да предприемете, за да ги постигнете. Представете си нещата, които бихте направили ако имахте вълшебна пръчица, с която да превърнете мечтите си в реалност на момента. Спрете да мислите за всички ограничения и пречки, които могат да спънат напредъка ви. Просто се замислете над възможностите, които ще се открият пред вас през 2019г. и си поставете цели, които ще ви помогнат да се откроите от конкуренцията и да оставите по-голям отпечатък върху живота на вашите клиенти.

2. Разберете как изглежда човекът в който трябва да се превърнете, за да постигнете целите си

За да постигнете амбициозните цели, които сте си поставили, трябва да подходите към тях по-различен начин, от този, с който сте свикнали. Трябва да изградите и поддържате навици, процеси и фирмена култура, които ще ви позволят да достигнете пълния си потенциал. В моят случай това означаваше, че трябваше да наема екип от хора, които да се занимават с работа, с която не можех да се справя сама, или не трябваше да правя, за да фокусирам вниманието и енергията си върху правилните задачи.

3. Поставете ясни граници

Истината е, че не искате да изградите бизнес, който ви поставя в рамките на живот, който не можете да понасяте. Не е изключено обаче да се случи точно това, ако не установите ясни граници по отношение на начина, по който искате да живеете и работите.

В моя бизнес границите, които никога не прекрачвам, включват: време за тренировки и правилно хранене всеки ден, без работа през уикенда, без работа по време на почивка и пренасочване или отхвърляне на клиенти, с които не може да се работи нормално.

Когато установите някакви норми както за самите себе си, така и за вашия екип, за вас е по-лесно да изградите процес на работа, който да изкарва наяве най-доброто от всеки член на екипа и да гарантира поддържането на добър баланс между личния и професионалния живот.

4. Отдайте се на малка доза отбранителен песимизъм

Повечето от нас изпитват страх, когато са изправени пред нещо ново и непознато. Страхът може да ви победи, само ако му позволите да ви парализира и да ви попречи да излезете от зоната си на комфорт, за да направите нещо, което ще ви помогне на професионалното ви развитие.

Може да използвате страха във ваша полза, като прибегнете до така наречения отбранителния песимизъм. Джули Норм, която е изследовател по психология в Уелсли колидж, щата Масачузетс, определя отбранителния песимизъм по следния начин:

Когато в съзнанието им започнат да се промъкват колебания и негативни мисли, отбранителните песимисти не позволяват на страха да ги парализира. Те си представят възможно най-лошия сценарии, за да увеличат чувството на безпокойство и да го трансформират в мотивация. Когато знаят как точно изглежда възможно най-катастрофалния вариант на развитие на нещата, те правят всичко по силите си, за да се уверят, че той няма да се реализира.

Преценете всички възможни начини, по който може да се провалите, и създайте стратегии за действие, които да ви помогнат да ги избегнете. След това се заемете с изграждането на план, който да ви даде възможно най-голям шанс за успех при всяка една от целите, които сте си възложили.

Новата година може да бъде тази,  в която да постигнете истински пробив в бизнеса. Това обаче може да стане само ако се подготвите добре предварително и се научите да поемате добре обмислени рискове.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *