Партньор на Проватон
 По-малко таксита във Варна в новогодишната нощ! Подгответе се да бръкнете надълбоко

По-малко таксита във Варна в новогодишната нощ! Подгответе се да бръкнете надълбоко

Сподели в

По-малко таксита ще се движат във Варна в новогодишната нощ. Това каза за Радио “Фокус“ – Варна Димчо Иванов, таксиметров шофьор и председател на един от таксиметровите синдикати в града. По думите му години наред таксиметровите шофьори са били далеч от семействата си, за да гарантират спокойствието на жителите и гостите на Варна в новогодишната нощ. Тази година обаче голяма част от таксиметровите водачи, разочаровани от ситуацията в страната ни, ще бъдат на празника със семействата си и няма да работят в новогодишната нощ, отбеляза Димчо Иванов. Той допълни, че такситата във Варна по принцип не достигат дори и в делничните дни, особено в пиковите часове, когато обслужването е силно затруднено. Липсата на достатъчно средства и ниските минимални цени за таксиметров превоз са една от причините за по-малко автомобили, които ще обслужват жителите и гостите на Варна в новогодишната нощ.

Преди дни, на своето последно за 2018 година заседание, Общинският съвет одобри увеличение на таксиметровите услуги с 13 стотинки, с което дневната тарифа става 0,88 лева, а нощната – 0,98 лева. Максималната цена се запазва 2 лева през деня и 3 лева през нощта. Без промени остават също първоначалната такса и цената за минута престой. Съгласно Закона за автомобилните превози общинският съвет е длъжен да определи долен и горен праг на тарифите за таксиметров превоз. От 2016 година насам цената за един километър пробег във Варна бе 0,75 лева през деня и 0,85 лева – през нощта. Димчо Иванов подчерта, че приетите промени все още не са влезли в сила и в момента клиентите се обслужват на старите цени.

По отношение на цените в новогодишната нощ Димчо Иванов коментира, че за услугата има определени цени, които няма как да бъдат надвишени. Репортерска проверка установи, че част от таксиметровите шофьори, които ще работят в новогодишната нощ, ще возят на нормални цени, но други ще заложат на максимата “Ден година храни“. Голяма част от жителите на Варна са готови да платят по-високи цени за таксиметровите услуги в новогодишната нощ, но настояват това да бъде предварително обявено, за да се предвидят необходимите разходи за придвижване, а също да не остават с впечатлението, че са били излъгани. Диспечери на централите в града са лаконични, коментирайки, че за новогодишната нощ във Варна ще има достатъчно таксита. Запознати съветват да се ползват онлайн платформите на таксиметровите компании, където при поръчка на такси може да се отбележи и бакшиш за водача. Така шансовете да се хване такси в новогодишната нощ са по-големи.

Ако цената на пътуване е по-висока от обявената, жителите и гостите на Варна могат да подадат сигнал до съответните институции – Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ и Общината. Необходимо е да се изиска касова бележка, която се използва като доказателство. При съмнение в сметката изминатото разстояние може да бъде проверено и в интернет. Екипи на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ ще следят за измами на таксиметрови шофьори и на Нова година.

Варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *