Партньор на Проватон
 200 лева ръст на заплатите в туризма във Варна

200 лева ръст на заплатите в туризма във Варна

Сподели в

Бизнесът трябва да продължи да повишава заплатите в туризма, но и да създаде добра работна атмосфера.

Това каза проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара и декан на факултет „Управление“ в Икономически университет – Варна.

Проф. Стоян Маринов отбеляза, че поради липса на достатъчно кадри през последния туристически сезон бизнесът е повишил заплатите за много от изпълнителските позиции в туризма.

„Нарастването е средно между 150 и 200 лева, но то още не е достатъчно. Всяка година правя допитване до студентите как оценяват летния сезон спрямо миналия. Доста по-голям процент от работилите студенти казват, че заплащането този сезон е било сравнително по-високо, отколкото предходния, но по-голям процент от работещите студенти отчитат, че са се влошили условията на труд и отношението на работодателите към изпълнителските кадри. Това е обяснимо, заплатите нараснаха, но поради вноса на кадри, една част от тях недостатъчно добре подготвени, както и поради това, че някои обекти работиха с по-малко персонал от необходимия, условията на труд се влошават, изнервя се атмосферата. Това се отразява и в отношението между началниците и подчинените. В тази посока бизнесът трябва да помисли – да продължи да повишава заплатите, но паралелно с това да създава добра работна атмосфера. Не само парите определят избора на един специалист или един млад човек в кой обект да работи“, посочи проф. Стоян Маринов.

Морето.нет

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *