Партньор на Проватон
 С хоро посрещат новата и изпращат старата година във Варна

С хоро посрещат новата и изпращат старата година във Варна

Сподели в

На традиционен мегдан са поканени варненци и гости на 30 декември, неделя. Хоро ще се извие пред Фестивалния и конгресен център от 15 часа. Организаторите на събитието призовават любителите на народните танци в 13 часа на 1 януари да бъдат облечени в български носии. Тогава ръка за ръка ще се хванат всички, решили след големите празненства да споделят времето си на открито и заедно, в такт с българските народни ритми.

Хоротеки пред ФКЦ ще има и от 15 часа на 6, 13, 20 и 27 януари 2019 г., съобщи хореографът Магдалена Петрова.

„За нас всяка една среща е празник. Когато танцувам за удоволствие, изпитвам радост и спокойствие. Усещам пълнота, една връзка с нещо, което ни обединява”, допълни тя.

Еленино, Дайчово, Дунавско и всички прави хора са танците, на които се събират най-много хора по време на хоротеките. В региона, разбира се, обичано е Варненското хоро, както и тропанките и сборенките. „Модерните хора по време на тези събития ги избутваме по-встрани. Целта ни е да връщаме хората към чистия, автентичен български фолклор. Трудно хоро няма! Нямам любимо – всяко има различна енергия, дава различни емоции”, каза още Магдалена Петрова.

Морето.нет

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *