Партньор на Проватон
 Децата във Варна четат всичко

Децата във Варна четат всичко

Сподели в

Желанието им да откриват нови книги не стихва

Децата обичат да четат един нов тип книги-игри, но се обръщат и към класиката. Това каза Жечка Кираджиева от Детският и средношколски комплекс в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна пред ИА “Фокус”.

Според нея, притеглянето на децата към библиотеката е все така силно, а желанието им да откриват нови книги не стихва.

„Децата четат всичко. Те продължават да харесват новите, съвременните автори и изказа им. Това, че те са поднесени на един по достъпен за тях език. Но, разбира се, децата продължават да обръщат погледи към класиката като книгите на Елин Пелин или Астрид Линдгрен“, обясни Жечка Кираджиева.

Тя спомена и имената на някои от новите български автори на детски книги като Никола Райков, Радостина Николова от Варна, Нуша Роянова, Петя Кокудева и Мая Дългъчева, които също набират популярност не само сред българската, но и сред чуждестранната публика. „Редом с всички онези книги, които някои от нас са чели през своето детство, настъпва и една голяма вълна от млади съвременни автори, което е прекрасно. И да си пожелаем повече такива и повече качествена детска литература“, допълни още тя. По думите и много от децата търсят конкретни знания и в енциклопедиите и книгите с научна литература в Детския и средношколски комплекс на библиотеката.

Варна Утре

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *