Партньор на Проватон
 Варна 2018: Инфраструктурните проекти, които белязаха годината (II част)

Варна 2018: Инфраструктурните проекти, които белязаха годината (II част)

Сподели в

За град като Варна разностранните прояви и проекти с всевъзможен мащаб съвсем не са рядкост или изключение. Със същата сила това важи и за проблемите, пред които често се изправя морската столица. Без изключение богата на събития с различни краски бе и изминалата 2018-та. В поредица от обзорни материали Moreto.net ще проследи най-важното, белязало града ни през отминалите 12 месеца.

Една от големите промени, които се случиха в града, е дълго отлаганата Синя зона. По първоначален план тя трябваше да стартира още в първото тримесечие на годината. Официалното и пускане обаче се случи в края на лятото. Преди да бъде въведена в експлоатация платената зона бяха направени редица улични ремонти в обхвата й.

Освен по уличната част редица ремонти стартираха в училищните сгради и детски градини. С нов дом се сдоби Колежът по туризъм. Сградата на ул. „Андрей Сахаров“ и бул. „Сливница“ бе официално открита през месец април. Забавянето на дейностите в част от школата събуди недоволството на родителите и учениците, за които се оказа, че ще трябва да продължат да посещават учебни занятия в чужди сгради до приключване на дейностите. Ремонтите бяха удължени в училищата „Димчо Дебелянов“, „Найден Геров“, Първо основно училище.

След 15 септември саниране стартира в няколко други школа и забавачници, сред които ОУ “Стeфан Караджа”, ОУ „Никола Вапцаров”, ДГ „Първи юни”, ДГ „Светулка” и ДГ „Ян Бибиян”.

Най-съществен проблем възникна с Музикалното училище, защото ремонтът не успя да приключи до началото на учебната година и се оказа, че не могат да се провеждат учебния занятия, а друга сграда не е предвидена. Така се стигна до отлагане на първия звънец с един месец.

Намери се и изпълнител, който да оправи проблемите по сградния фонд на НУ „Васил Левски“ в „Аспарухово“. В началото на годината стана ясно, че Община Варна ще даде на прокурор случая с школото, от което се наложи извеждане на учениците заради течове и компрометиране на сградата. Лошото изпълнение на строителя е причината зданието да се превърне в опасност и все още децата да са пръснати в други школа.

През 2018-та дойде новината, че Дупката най-сетне ще стане общинска собственост. Това обаче коства над 40 млн. лева от държавния бюджет, отпуснати за придобиването й.

Приключи изграждането на дългоочаквания парк във „Възраждане“.

След като по-рано през годината Община Варна стана едноличен собственик на дружеството, което притежава стадион „Спартак“ през есента започна и ремонтът на съоръжението.

Продължиха подобренията край морето, които бяха стартирани в годините преди това. Улицата край Вълнолома бе напълно преасфалтирана. Офромирах се нови тротоари и велоалея. Беше сменена и почти цялата ограда край зоната за отдих. Уличният ремонт зарадва мнозина, но вдигането на три нови заведения в зоната за отдих от другата страна на оградата предизвика остро разочарование.

През 2018-та дойде добрата новина за превръщането на подводницата „Слава“ в музей. Средства за проекта обаче тепърва ще бъдат търсени от фондацията „Белославско стъкло“, която се ангажира с начинанието и която получи правото да стопанисва плавателния съд за срок от 10 години.

Годината се оказа благодатна и за някои от архитектурните паметници в града. Дейности по ремонт на бившия хотел „Париж“ на ул. „Преслав“ и хотел „Империал“ на площад „Независимост“ стартираха частници. Не такъв късмет обаче има сградата на Софийска банка, която се намира до Областна управа. Вместо да бъдат реализирани първоначалните заявки на притежателите за реставриране последва обявление за продан.

Морето.нет

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *