Партньор на Проватон
 Коледна инициатива от двата края на Европа за варненския Карин дом

Коледна инициатива от двата края на Европа за варненския Карин дом

Сподели в

Учениците от Българско училище „Азбука“ в Дъблин, Ирландия, вече втора година провеждат коледна кампания съвместно с учениците от Пета гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“, Варна. Така от двата края на Европа двете училища подпомагат три социални институции в района на Варна и Плевен.

Идеята се зародила миналата година, разказа Вяра Панова за Moreto.net. След кореспонденция с фондация „Карин дом“ Родителският съвет на Българско училище „Азбука“ решил да включи и закупуване на коледни картички като част от ежегодната си благотворителна инициатива „Подари кутия радост“. Събраните парични дарения били изпратени на „Карин дом“, с което били закупени картички от тяхната коледна кампания, подпомагащи програмите на дома за деца с увреждания. Но вместо да бъдат изпратени до Ирландия, Родителският съвет предложил картичките да бъдат надписани и изпратени заедно с коледни пожелания до социални домове в района на Варна и Плевен. По този начин искали да доставят радост на хора, които не са със семействата си по празниците.

За целта се свързали с Пета езикова гимназия и нейния директор, Галина Германова, която подкрепила идеята, а нейните ученици с готовност се отзовали. И така коледни картички на „Карин дом“ с пожелания от България и Ирландия били изпратени на дом „Детелина“, Ален Мак и хоспис „Асклепий“, с. Водица. Пожеланията достигнали и до дом „Свети Лазар“, Плевенско, с които училище „Азбука“ има дългогодишно сътрудничество.

През месец декември тази година кампанията отново била организирана чрез дарения от Ирландия и участие на учениците от Пета езикова гимназия. „Ръководителите и на трите институции бяха трогнати от жеста миналата година и много се зарадваха, че отново се свързахме с тях“, споделя Вяра Панова, Председател на Родителския съвет на „Азбука“. Директорът и учениците от Пета езикова гимназия отново с желание се включили в кампанията и картичките, закупени от „Карин дом“, били доставени до дом „Детелина“, „Асклепий“ и „Свети Лазар“ преди празниците.

В Ирландия такива благотворителни инициативи не са рядкост и много от училищата се включват в коледни кампании за социално слаби райони в света. „Радваме се, че имаме възможност да разпростаним тази идея и в България. Изключително сме благодарни на г-жа Германова и нейните ученици от Пета езикова гимназия и на Поля Тодорова, която е родител на едно от децата, за помощта, желанието и социалната ангажираност при осъществяване на проекта“, продължава г-жа Панова.

Българско училище „Азбука“ е създадено преди 10 години в Дъблин. Понастоящем има над 130 ученици, които се обучават по български език, литература, история и география по програмите на Министерството на образованието и науката. За изминалите няколко години чрез коледната си кампания „Подари кутия радост“ училището е подкрепило домове и социално слаби семейства от Димитровград, Хасково, София, Карлово, Дупница, както и детския дом в село Бяла Паланка, община Твърдица.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *