Партньор на Проватон
 Десета година паметникът на Цар Калоян владее центъра на Варна

Десета година паметникът на Цар Калоян владее центъра на Варна

Сподели в

На 23 декември се навършиха десет години от откриването на паметника на Цар Калоян, един от най-бележитите български и балкански владетели, победил византийците във Варна.

Идеята на Инициативния комитет с председател адмирал Христо Контров и членове Петър Грънчаров, Калин Тодоров и Асен Кожухаров придоби широк обществен отзвук, както по време на националната научна конференция “Цар Калоян – личност и владетел от европейска величина” през март 2006 г., така и при откриването на изложбата с макетите на 07.09.2006 г.

Паметник на цар Калоян бе открит в градинката зад Варненския окръжен съд.

 

Платното, с което бе покрит монумента, бе свалено от областния управител адмирал Христо Контров под звуците на химна на България, изпълнен от Военния духов оркестър.

Тържествен водосвет отслужи Варнеският и Великопреславски митрополит Кирил. Инициативата събра много варненци, обществени личности, народни представители, общински съветници и чуждестранни дипломати.

Христо Контров изнесе пред присъстващите слово за цар Калоян, превърнал България в основен фактор на Балканския полуостров и държава с европейско значение

Паметникът е разработен от екип от Велико Търново, спечелил националния конкурс, проведен преди близо две години.

Екипът е съставен от архитект Милен Маринов и склупторите Борис Борисов и Константинов, а в изпълнението на проекта са взели участие около 100 души. Скулптурата е изработена от месинг и е излята в София. Височината й е над 8 метра.

Борис Борисов уточни, че в София се намира едно от малкото места, където може да се изработи монумент с такъв мащаб.

bgsniper.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *