Партньор на Проватон
 Коледа и Нова година са жътвено време за депресията

Коледа и Нова година са жътвено време за депресията

Сподели в

Защо Jingle Bells се превръща в Jingle Hells, питаме Веселина Седларска, покрай излизането на новата ѝ книга„Депресията ме обича“

Утвърден журналист с дългогодишен опит в печатни медии, Веселина Седларска е определяна като „остро перо, което може и да гали“. Автор е на психологическия роман „Кладенецът“ и на сборника от портрети и истории за света на българина „България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети“.

Нищо чудно, че е довела съпруга си чак от Будапеща, за да живеят в Сливен, където е всичко, което тя харесва – вятърът, планината, морето. Тук е и слънцето, което е нейното въже за изкатерване обратно нагоре от дупката на депресията.

Как звучат мислите?

„Когато си в блатото, може да те издърпа само твоето въже – това може да е писането, играенето, съня, танцуването, приятелството…Просто трябва да си знаеш въжетата“, пише Веси в новата си книга „Депресията ме обича“.

От нея научаваме, че депресията и щастието не са двете крайности на едно и също състояние. Че всеки от нас се влияе от музиката, която сам пуска в главата си и превърта отново и отново. И че не е толкова лесно „да смениш касетката“. Някъде в началото на „Депресията ме обича“ ще чуете френски хор, а към края й ви очакват „Бийтълс“.

Какво звучи в мислите на Веселина Седларска след написването на последния ред, питаме самата нея.

Депресията, за разлика от хремата и кашлицата, подлежи на прикриване“

Защо наричаш депресията „приятелка“ и казваш, че те обича?

Когато имаме проблем, на помощ идват приятелите. Едни от тях ни съветват да застанем очи в очи с проблема и да го решим със замах. Други – да го загърбим, да го забравим, да го затворим в чекмедже.

Депресията е приятел от втория вид. Когато чуе камбаната на стреса, тя идва и казва: „Ето ме, тук съм вече и ти можеш да не правиш нищо, аз съм твоят аргумент да лежиш по цял ден в леглото, аз те пазя от това, да се изправиш и проблемът ти да те връхлети. Във всичко това има приятелска добронамереност да те пощади от полагане на усилия. Метафора е, разбира се.

Веселина Седларска
Веселина Седларска© Личен архив

Депресираните избягват да говорят за състоянието си. Казваш го и самата ти в книгата ти. Как тогава се престраши да пишеш за нея?

Като всички мрачни и загадъчни неща, депресията е стигма. Петно, печат, ударен върху душата. Освен това, за разлика от хремата и кашлицата, подлежи на прикриване. В стандартния образ на успешния човек депресията не се вписва. Затова повечето хора предпочитат да си я носят скришом.

В същото време тя нараства със скоростта на епидемия. Световната здравна организация вече я обяви за причина №1 за загуба на трудоспособност, прогнозите са, че само след няколко години депресията ще е в тройката на най-масово разпространените болести.

Задължението да си щастлив, което празниците предполагат, е тежко за депресираните“

Не беше нужна храброст да пиша за депресията. Опит е нужен, а аз го имам. Исках да допринеса тази болест – защото това е болест! – да излезе на светло, тъй като тъмнината я подхранва. В послеписа на книгата казвам, че съм нарязала сърцето си на филийки и съм го сложила на подноса на страниците. За това не беше нужно престрашаване, а искреност. А моите отношения с читателите са отдавна установени – никога не се лъжем.

Казваш и че октомври е критичен месец за депресията. Че когато листата на дърветата закапят, депресията се усилва. Кои са другите клопки на годишните времена?

Според психиатрите сезонността вече не е типична характеристика на депресията, тя се е разпростряла целогодишно. Въпреки това аз лично я усещам най-силно през април – когато листата на дърветата излизат, и през октомври – когато капят. Изглежда съм от по-старомодните й жертви.

Празниците около Коледа и Нова година са жътвено време за депресията, неслучайно тогава стават и най-много самоубийства. Задължението да си щастлив, което тези празнични дни предполагат, е тежко за депресираните. Обикновено това са чувствителни хора, за които празниците не са свързани с дати, а със състояние на душата. И цялото това Jingle bells се превръща в Jingle hells.

Много ще ми е интересно да видя депресиран глупак, но още не съм срещала такъв“

Защо четящите има по-голяма вероятност да са навестявани от депресия от нечетящите?

Вероятно чувствителността е свързващото звено между четенето и депресията. Не е задължително всички четящи да са депресирани, както и обратното. Но факт е, че такава зависимост съществува.

Каква е ролята на книгите – бягство от реалността или спасение?

Много хора се приютяват в тях – по различни причини. Те са и бягство от действителността, и търсене на ролеви модели, и любопитство към живота и хората, и територия, на която да преследваме и откриваме себе си, книгите са всичко това и много повече.

"Депресията ме обича"
“Депресията ме обича”© Ciela

Други хора го намират в сериалите – наблюдават чуждия живот, вместо да живеят своя. Много ще ми е интересно да видя депресиран глупак, но още не съм срещала такъв.

А каква е ролята на социалните медии?

Социалните мрежи са клопка, ако не познаваш природата и правилата им. В момента, в който осъзнаеш, че те са просто и само инструмент, а не отделен свят, всичко си идва на мястото, ти си в безопасност. Ножът е инструмент, с него можеш да убиеш човек, но и да спасиш живот. Можеш да се порежеш, но можеш и да си отрежеш филийка.

По-добре не казвайте нищо“

Това са инструментите – ти боравиш с тях, но и трябва да знаеш как да го правиш. Същото е със социалното мрежи, могат да отровят деня ти, а могат и да те свържат с най-хубавото от деня ти. Ти си човекът зад инструмента.

Как могат да помогнат близките и приятелите? И могат ли всъщност?

Хубавото е, че приятелите могат да помогнат. Лошото е, че обикновено го правят по най-неграмотния начин. С изрази като: „Стегни се“, „Всичко ти е наред“, „Какво си се оклюмал“, „Я не се халосвай с някаква си депресия“…

Същите хора никога не биха накарали хора със счупен гипсиран крак да тича, но фрактурите на душата са невидими и затова пренебрежими. По-добре не казвайте нищо. По-добре чуйте дали тъжният ви приятел има да ви каже нещо. Кажете му, че сте до него, няма нужда от много думи.

В този брой говорим за щастието. Много от нас възприемат депресията като неговата противоположност.

Не, депресията не е обратното на щастието. Тя е обратното на жизнелюбието. Има хора с природно жизнелюбива биохимия, за тях е наистина по-лесно да са щастливи. Но – колкото и да е странно – депресираните хора също могат да бъдат щастливи. По същия начин, по който алкохоликът може да бъде трезвен – това го казва Мат Хейг в чудесната си книга за депресията.

Депресията ми започна да се смалява“

Теб какво те прави щастлива?

Моето его няма голям апетит, късметлийка съм в това отношение. На мен ми стигат обикновени, прости, чисти и бистри малки неща. Но онова чувство на пълнота, на щастие изпитвам винаги когато видя човек, който не се спестява в това, което прави, отдава му се с цялото си можене и по този начин се самопостига непрекъснато. Вдъхновява ме и аз да съм такъв човек.

Какво свири „касетката в главата“ ти сега?

Точно сега в главата ми касетката – може би трябва да кажа флашката, за да ме разберат повече хора – свири нещо, което стана послепис на книгата. То се случи малко след като предадох книгата в издателството и е едно от важните неща в моя живот.

Дълго е за описване тук, но който прочете книгата ще разбере, че след тази случка депресията ми започна да се смалява и че това е още един начин да ни показва приятелското си отношение – като ни напуска.

ЕЛЕ

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *