Партньор на Проватон
 Шест причини паметта да е по-странно нещо, отколкото мислите

Шест причини паметта да е по-странно нещо, отколкото мислите

Сподели в

Погрешността на човешката памет е общоизвестна сред психолозите, но много от нас редовно подценяват способността й да ни подвежда. Ето някои от основните й странности:

1. Невъзможно е да си спомните първите си няколко години, но много от нас вярват, че могат

Салвадор Дали пише в мемоарите си, че според него повечето хора “не помнят изобщо” или помнят само смътно “този изключително важен период от съществуването си”, предшествал тяхното раждане – времето, прекарано в утробата на майката. Прочутият художник обаче твърди, че помни този свой период, сякаш е бил вчера. Дали се е надявал неговите собствени спомени за този “божествен рай” да помогнат на други да извлекат от паметта си тези изгубени моменти от живота преди раждането.

Всъщност, спомените на Дали почти гарантирано са били породени от неговото огромно въображение. Понастоящем учените смятат, че е невъзможно човек да си спомни първите няколко години от живота си – и времето преди раждането също би трябвало да е абсолютно отсъстващо от спомените.

Много от структурите в мозъка, необходими за паметта, по това време още не са се развили, което означава, че е физиологически невъзможно човек да помни в зряла възраст лични събития от ранния си период като бебе.

Вместо това, каквито и да е спомени от това време са илюзорни или “фалшиви спомени” – сглобени от други изживявания или познание, което сме придобили в по-късен етап от живота си.

2. Паметта може да зависи от температурата ви

Психолозите казват, че човешката памет е “зависима от контекста”. За да разберете какво означава това, представете си експеримент, при който от някои участници са приканени да държат ръцете си в кофа с ледена вода – едно предизвикващо сериозен дискомфорт изживяване – и после да запомнят списък с думи.

След известни тестове при такъв експеримент, учените установяват, че паметта на участниците се подобрява, ако те поставят ръката си в друга “ледена баня”.

Изследването показва, че помним по-добре факти, ако пресъздаваме деликатни ориентири от околната среда или психологическата ситуация от времето, когато сме запаметявали случващото се, дори и те да изглеждат несвързани и лишени от значение.

Това е една от причините събитията от пиянска вечер навън да са по-лесни за припомняне, след като сме изпили няколко бири, но е трудно да си ги спомним, когато сме трезвени.

Психологът Джулия Шоу от Лондонския университетски колеж изтъква в книгата си “Илюзията за памет”, че можете да се опитате да използвате тези физиологически ориентири във ваша полза. Хората, които дъвчат дъвка или пият кафе, докато учат, ще помнят повече, ако правят същото около времето на теста.

Мирисът също може да предизвиква асоциации: опитайте се да си сложите определен парфюм или афтършейв, който асоциирате с преговора на материала за тест или изпит.

3. Хронологията в главата ви е изкривена

Отделете миг, за да отгатнете месеца и годината, когато са се случили следните събития:

(а)  смъртта на Майкъл Джексън;

(б)  премиерата на албума “Lemonade” на Бионсе;

(в)  нашумелият гаф на “Оскар”-ите, когато “Ла Ла Ленд” погрешно беше удостоен с награда за най-добър филм;

(г)  съобщението на Ангела Меркел, че тя ще се оттегли от канцлерския пост на Германия през 2021 г.

Освен ако сте необичайно склонни към следене на новинарския цикъл, отговорите ви вероятно са били много далеч от истината, и са следвали разпознаваем модел. Изследвания показват, че често подценяваме времето, отминало от далечни събития (от рода на смъртта на Майкъл Джексън) и надценяваме времето, изминало от по-скорошни събития (като съобщението на Ангела Меркел).

Този феномен е известен като “темпорално изместване” или “ефект на телескопа”; хронологията в съзнанието ви е изкривена и не съответства на реалната хронология.

Реалните дати са (а) юни 2009 г., (б) април 2016 г., (в) февруари 2017 г. и (г) октомври 2018 г.

4. Има ползи от смътните спомени…

Опитайте се да нарисувате картина на най-добрия ви приятел по памет. Или без да гледате снимка, опишете го в максимално много детайли. Освен ако не умеете да разпознавате лица, вероятно ще можете да дадете добро описание на общите черти, но ще откриете, че специфични черти – дори нещо толкова фундаментално като цвета на очите – е трудно за припомняне.

Това е един от примерите как сме склонни да помним общата същина на нещата, а не фините детайли. Това не е непременно недостатък. Фините детайли на лицето например често се сменят от ден на ден, но общото впечатление или същина остава едно и също – което означава, че все така можете да разпознаете вашия приятел при различна светлина или с различна прическа.

Между другото, дори нашите спомени за нашия собствен външен вид не са много точни, и сме склонни да смятаме лицата си за по-привлекателни, отколкото са всъщност.

5. … но прекалената увереност в точността на паметта има финансова цена

Ако трябваше да направите опит да нарисувате или опишете лицето си, вероятно ще сте на мнение, че помните много повече, отколкото всъщност помните. Много изследвания са показали, че мнозинството от хората вярват, че паметта им е по-добра от средната – докато, естествено, това е статистически невъзможно.

Изглежда отхвърляме и после забравяме моментите, когато нашата памет ни е подвеждала, и предпочитаме да помним всички моменти, когато тя е отговаряла на реалността – и така следващият път, когато е нужно да преценим точността ѝ, приемаме, че тя ще е абсолютно точна.

Това е сериозен проблем за полицията например, където убеждението на полицаите, че помнят точно дадени събития, може да се отрази на разследване и дело за престъпление. Също така може да провали много студенти и ученици, които оптимистично надценяват количеството информация, която са научили.

Също така сме прекалено уверени в нашата “предвиждаща памет” – способността да не забравяме да направим определени неща в бъдеще. Това може да има своята финансова цена.

Както изтъква Шоу, абонаментните услуги могат да се възползват от този факт, като предлагат безплатен пробен период за ограничено време, след което от сметката ви започват да се извършват автоматични плащания. Благодарение на прекалената си увереност в “предвиждащата памет”, много хора забравят да прекратят абонамента към момента, в който изтича безплатният пробен период.

6. Може да страдате от дигитална амнезия

Тоталната достъпност до смартфони навсякъде е огромен плюс за паметта ни. Помислете за всички събития, съхранявани във вашите Facebook и Instagram постове. Те осигуряват огромен архив от напомняния. Но социалните медии също така имат потенциала да изкривяват нашите спомени за минали събития.

Една от причините за това е феномен, известен като “предизвикано от извличането на спомени забравяне”. Вече е известно, че спомените стават “лабилни” и “крехки”, когато ги извличаме в съзнанието си. Този процес влияе и на други, свързани с тях спомени, които също могат да бъдат изкривени.

В резултат на това припомнянето на един елемент от събитие може да засили паметта ни за тази подробност, но често ни кара да забравим свързана информация, която не си припомняме активно.

Лесно е да проумеем как това би могло да се случи в социалните медии. Facebook напомняне, което привлича вниманието ни към определена снимка от сватба например, може да ни накара да забравим други аспекти на въпросния ден. Това е особено проблематично като се има предвид, че съдържанието в социалните медии вече е “селектирано” и подбрано от нас така, че да представя нереалистичен наш образ пред другите.

Психологът Шоу коментира, че социалните медии едва ли не диктуват кои изживявания си заслужава да бъдат запомнени като най-значими в живота ни. Така потенциално губим спомените, които според нас не са толкова подходящи за споделяне онлайн.

Влияние оказва и това, че се затвърждават спомените, колективно избрани като най-харесвани. Така няколко “харесвания” отгоре могат да ни внушат, че някои спомени са по-значими и достойни за запомняне, отколкото всъщност са.

webcafe

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *