Партньор на Проватон
 Варна тегли 47 млн. заем за ново строителство

Варна тегли 47 млн. заем за ново строителство

Сподели в

Проекти за над 80 млн. лева планира да стартира Община Варна през 2019 г.

Инвестициите ще бъдат реализирани с помощта на средства от общинския бюджет, еврофондовете и заеми. След обширна дискусия съветниците дадоха съгласието си общината да поеме дългосрочен дълг на обща стойност 46,7 млн. лева, който ще помогне за изпълнението на проектите.

Средствата от заема ще бъдат вложени в строителството на рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“. Ще бъдат изградени спортни комплекси в кв. „Владислав Варненчик“, кв. „Виница“ и на ул. „Студентска“, както и редица спортни и детски площадки на открито.

Със средства от кредита предстои реконструкция на зоопарка във Варна и на филиала на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Предвидени са също ремонти на малки улици в града, като точният списък ще стане ясен в началото на следващата година.

снимка ОбС Варна

„Заемът се тегли, за да може градът да се развива и варненци да увеличават стандарта си на живот. Общината провежда гъвкава кредитна политика и е в състояние да обслужва заемите си. Има трайна тенденция за увеличаване на приходите в общинския бюджет“, каза на днешното заседание Стефка Господинова, директор на Дирекция „Финанси и бюджет“ в Община Варна. По думите й очаква се годината да приключи без просрочени задължения. Дебати предизвика и актуализацията на бюджета.

Тя беше одобрена, след като се чуха широк кръг от мнения. Макрорамката е намалена с 10 млн. лева от първоначално предвидените 393 млн. лева. Основната причина е, че приходите от продажба на билети за градски транспорт се събират и отчитат в общинското дружество „Градски транспорт“, а не в предприятието ТАСРУД, както бе заложено в най-важния финансов документ на общината.

По-късното стартиране на Синя зона от първоначално предвиденото също дава отражение върху приходната част на бюджета. В рамките на заседанието стана ясно, че има ръст на приходите за делегирани държавни дейности в размер на 12 млн. лева.

Увеличение има и на постъпленията от общински такси. „Данъчните приходи ще бъдат изпълнени“, допълни Стефка Господинова.

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *