Партньор на Проватон
 Кое е по-важно: да сме добри в леглото или да ни е добре в леглото?

Кое е по-важно: да сме добри в леглото или да ни е добре в леглото?

Сподели в

Вижте защо (и как) трябва да обсъждаме секса…

Той и аз бяхме в най-големия нощен клуб в града. Бяхме танцували, пили, флиртували и вече дори се бяхме целували. Казано иначе, всичко беше наред. Накрая отидохме у тях и той изчезна уж „за малко“ в банята.

Когато се върна в стаята, вече беше събул всичко, включително и обувките (което го бе снишило с около пет сантиметра, отбелязах наум, изнервена от чакането). Прегърна ме и усетих дъха му с аромат на паста за зъби.

Продължихме с програмата. Оказа се старателен и със завиден опит. И въпреки това, финалът, поне за мен, не се състоя.

Тогава не знаех за плато фазата, за поетапното изграждане на напрежението и за ползата от това, да насочваш сексуалния си партньор с думи. Иначе може би щях и аз да се шмугна нахално в банята, вместо да гадая кога принцът на бял кон ще излезе от там и ще се опита да навакса прекъсването.

Белият кон на мъжката сексуалност

Сексът е до голяма степен свързан с протичането на процеси, които не бива да бъдат нарушавани. И за жените това важи с повече сила, отколкото за мъжете. Защото за нас от значение е постепенното изграждане на напрежение.


Тъкмо то ни разсейва от кръженето на мисли за несъвършените ни бедра и други умствени спойлери на телесното щастие. Умът и тялото, фантазиите и механиката работят идеално заедно, за да изпълнят условията за излитане.

Организмът се къпе в хормони – тестостерон и естроген, както и в допамин и вазопресин (т.нар. „бял кон“ на мъжката сексуалност). Пулсът и кръвното налягане се покачват, влагалището се разширява, срамните устни набъбват, а клиторът достига своя двоен до троен обем. Ако всичко върви добре, достигаме плато фазата, в която нищо не може да се обърка по пътя към оргазма. А ако не се получи?

Еманципация в леглото

Според актуално американско допитване, 95% от хетеросексуалните мъже успяват винаги да свършат. При хомосексуалните жени процентите са 87. При хетеросексуалните обаче щастливият край е реалност едва за 65% от дамите.

Какво не е наред? В книгата си „Доминиращият пол“ психоложката Сандра Конрад обяснява, че еманципацията се проявява и в любовните отношения.

Понякога говоренето е по-голямо злато от мълчанието.
Понякога говоренето е по-голямо злато от мълчанието.© iStock

„При секс жените мислят повече за това, дали са добри в леглото, вместо да им е добре в леглото“, казва Конрад, която не вижда и след от сексуална разкрепостеност в това. „За дамите ролята им в леглото е най-вече да бъдат „доставчик“ на еротични услуги, вместо да обръщат внимание на собствените си нужди.“

Вероятното обяснение? Срам, който не сме преодолели, и разговори, които не сме провели. Като този, например, че според актуално проучване, много жени не успяват да свършат при стандартно проникване. Или пък стигат до щастливия край само при определена поза, позволяваща необходимото стимулиране на клитора.

Задача с упътвания

Разбира се, подобна информация трудно се споделя с партньор, който тъкмо се е появил и чиято цел не е непременно да се задържи за повече от една нощ. Но, като цяло, е редно да се запитаме – защо ние, жените, обръщаме толкова рядко внимание на собствената си похот.

Все пак, при мъжете, както издават многото онлайн напътствия в стил „Как да я накарате да стигне до върха“, е ясно, че (поне на теория) го има желанието да се справят възможно най-добре.

 

Ала не можем да избягваме разговорите. Дори да ни се иска да мълчим, страхувайки се, например, че обсъждането на интимни детайли ще развали „магията“. Че необузданият порив ала „Нека сега не мислим, а да чувстваме!“ ще омекне като издишащ балон.

Което си има своите основания. Хубавият секс действително е свързан най-вече с илюзията за среща между вътрешните ни природни стихии. Впускането в речеви пояснения рискува да свали страстта от пиедестала й и да я сведе до битовизъм, до задача с упътвания.

Мълчанието не е злато!

Как да решим тогава тази дилема? Вълшебната думичка е: „поощряване“. „Критикуването прави хората неуверени, но хвалебствията мотивират“, казва Конрад. И се съгласява, че експериментите под формата на игра са, така или иначе, по-ефективни, отколкото обсъждането на проблемите.

Само че понякога ясните указания са по-голямо злато и от мълчанието. „Трябва да си зад мен, за да мога да свърша“ отнема секунди за изричане, лесно се помни и гарантира по-хубави изживявания следващия път.

Или, както гласи рекламният слоган на немски производител на сексиграчки: „Истинското равенство не спира на ръба на бикините ви“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *