Партньор на Проватон
 Спрете да помагате на хора, които не оценяват вашата помощ

Спрете да помагате на хора, които не оценяват вашата помощ

Сподели в

„Майка ми ме учеше никога да не давам излишни съвети, нито да помагам на хората, ако не са  поискали. Мислех си, че тя просто е студен човек. С времето обаче започнах да осъзнавам, че е права. Майка ми е един от най-добрите хора на света.“

Правила, които можем да спазваме, когато помагаме на хората. 

 

1. Спрете да помагате на хора, които не го заслужават

Навремето разни хора ме канеха на кафе, за да почерпят идеи за бизнеса си. Но хора с милиони долари в банковите си сметки не би трябвало да използват опита ми безплатно, особено ако дори не си правят труда да ми платят чая. Не е приемливо!

Те не разбират, че имам нужда от пари, за да храня семейството си и да плащам сметките си. Не разбират, че имам срокове в работата. Дори не им минава през ума, че за да компенсирам за времето, прекарано с тях, трябва да работя до два през нощта.

Ако наистина мислят, че времето ми не струва нищо, аз нямам време за тях.

Ако хората не ги е грижа за вас, не им помагайте. Те не заслужават помощта ви.

Хората винаги ще се опитват да ви използват, ако им позволите. Нямате време да помогнете на всички. Помагайте само на хората, които наистина го заслужават.

2. Спрете да помагате на хора, които не оценяват вашата помощ

Най-голямата ми слабост е, че обичам да помагам на хората. Помагам на хората, без значение дали са ме помолили, или не. Но човек не знае кога този начин на мислене може да му навреди.

Един от бившите ми клиенти имаше проблем. С екипа ми прекарахме няколко дни да анализираме всякакви данни, за да разберем какъв е проблемът. Това всъщност не беше част от работата ни, тъй че не му поискахме пари за това.

Резултатът беше, че открихме сериозни пропуски в бизнес модела и стратегията на компанията. Но щом показахме на клиента какво сме открили, той на момента ни уволни.

Направихме този анализ от съчувствие към клиента. Но му казахме нещо, което не искаше да чуе и в крайна сметка в крайна сметка да ни намрази за това, че даваме професионалното си мнение.

Най-лесният начин да превърнеш един приятел във враг е да му дадеш съвет, който не иска да чуе.

Когато предложа помощ на някого, наистина искам да помогна. Но често хората не са готови да приемат помощта. Това е окей.

3. Спрете да помагате на хората, освен ако не сте 100 процента сигурни, че ще се справите със задачата

Преди няколко години родителите ми бяха извън страната и ме помолиха да се грижа за къщата им. Съгласих се, въпреки че нямах представа как да поливам цветята. На някои водата им беше в повече, на други не им стигаше. Когато родителите ми се върнаха, всички растения бяха умрели. Ако не ме бяха помолили за помощ, някой, който умее да поддържа къща, щеше да го прави и цветята на баша ми щяха да са живи. Оттогава родителите не ми позволяват да се докосвам до растенията повече.

Ако не разполагате с нужните умения или време да помогнете на някого, можете да му причините повече вреда, отколкото полза, ако се съгласите.

Да предложите помощ, когато не сте сигурни, че ще можете да справите, не е добро решение. Това само ще лиши хората от възможността да намерят по-подходящ кандидат. Може да звучи странно, но вашата доброта понякога може да навреди на хората.

Един от най-добрите начини да разрушите връзката си някого е да предложите помощ, която не можете да предоставите.

източник: evolife.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *