Партньор на Проватон
 Истинските лидери са бунтари

Истинските лидери са бунтари

Сподели в

За да постигнете нещо значимо и да оставите траен отпечатък върху света, трябва да бъдете бунтар.

Лидерът бунтар е мениджърът, който, разочарован от пренебрежителното отношения на своя шеф, отива директно при вицепрезидента на компанията, за да сподели проблемите, които измъчват служителите на организацията, и да даде предложение как те да бъдат разрешени.

Това е ръководителят на екип, който не само събира средства за обществено значими каузи, но и подканва своите колеги да вземат по-активно участие в популяризирането и подпомагането на каузите.

Всеки лидер, независимо от позицията и поста, който заема, вътрешно е бунтар. Въпросът е до каква степен е изразена или потисната вашата бунтарска страна. Ето няколко начина да разпознаете бунтара в себе си.

1. Бунтарът има силни убеждения

Лидерът, който не се страхува да защитава своите виждания, дори и те да не са популярни, създава атмосфера на сигурност, в която останалите се чувстват свободни да изразяват мнението си без да се притесняват, че това може да им навреди. Когато сте напълно убедени, че вашите предложения и решения отговарят най-добре на нуждите и желанията на всички, вие вдъхновявате останалите да ви последват и да приемат вашите възгледи и ценности като свои собствени.

2. Уверен е в себе си

Ефективното лидерство изисква голяма увереност и самочувствие. Бунтарите демонстрират силна увереност в собствените си способности и възможности, което привлича останалите на тяхна страна и ги кара да вярват, че им предстоят велики неща. Тази висока увереност идва от вътрешната страст и желанието на бунтара да направи нещо, което да остави положителен отпечатък върху света.

3. Не се примирява със статуквото

Бунтарът никога не счита запазването на статуквото като приемливо. За него то е признак за застой и липса на развитие. Това обаче не означава, че за бунтарите промяната е самоцел. Те искат да направят нещата по-добри и разбират колко важно е за целта да дадат добър личен пример, който да бъде последван от останалите.

4. Бунтарът познава своите силни и слаби страни

За съжаление, много хора които заемат управленски позиции, нямат нужния капацитет, за да бъдат истински лидери. Те не са компетентни и не разполагат с уважението и доверието, от което се нуждаят, за да бъдат лидер. Бунтарите, от друга страна, познават добре силните си страни и се стараят да ги използват по възможно най-добрия начин, за да помагат на другите.

5. Има влияние, без да се старае да бъде влиятелен

Когато сте склонни да споделяте с другите вашата власт, без да бъдете принуждавани; когато се грижите за другите, без да имате такова задължение; когато овластявате другите, просто защото можете и искате да го направите; когато служите на другите, защото сами сте избрали да го правите, вие неизменно печелите влияние над останалите, независимо дали го искате. Това прави бунтарите изключително влиятелни и им позволява да лесно убеждават хората да правят това, което те искат.

6. Бунтарът защитава страстно каузите, зад които е застанал

Бунтарите са водени в своите действия от безграничната си страст и отдаденост към определена кауза. Една от основните причини бунтарите да бъдат толкова ефективни лидери се крие в това, че техните последователи знаят, че мотивацията им винаги идва от нещо по-голямо от самите тях.

сп. Мениджър

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *