Партньор на Проватон
 Невена Коканова и нейните “Години любов”

Невена Коканова и нейните “Години любов”

Сподели в
Георги Тошев разказва за една от най-обичаните актриси в новата си книга

На 12 декември Невена Коканова щеше да навърши 80 г. И въпреки че вече повече от 18 години тя не е сред нас, интересът към нея не стихва. Затова сме много щастливи, че изкусният разказвач на истории, Георги Тошев, издава нова биография на голямата българска актриса. Луксозната книга „Години любов. Невена Коканова” на издателство “Книгомания” включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора Шарланджиева, някои от които се публикуват за първи път. Част от тиражът й е в лимитирано колекционерско издание, с различна корица и е подписано лично от автора и включва три картички с непознати фотографии на Невена Коканова.


Биографията е разказ за необикновния живот и вълнуващата кариера на Невена Коканова, а Георги Тошев се пита как ли щяха да изглеждат очите й, лицето й, душата й днес на 80 години?

„Невена беше обичана и ще продължава да бъде обичана. Жена и актриса. Тя е от малцината в съвременното ни изкуство със статут на истинска звезда. Извоюва си го сама. Напук на системата, на предразсъдъците, на догмите. В живота бе скромна, изглеждаше така, сякаш по нищо не се отличава от другите. Това не беше поза. Това бе тя. Днес мнозина имат претенции, че са я познавали. Особено след смъртта ѝ, когато няма как да бъдат опровергани. Но тя допусна малцина до себе си. Събрах спомените на хора, които са се докоснали до нея през годините. Някои за миг, други за по-дълго”, споделя Георги Тошев.

Заглавието на книгата не е избрано случайно – „Години за любов” е първият филм на Невена Коканова, който очертава звездния път на актрисата.

„С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него…“, споделя Невена Коканова в последното си интервю с Георги Тошев през 1999 г.

Макар за журналиста това да е втора книга, посветена на актрисата (първата е от 2009 г., „Невена Коканова. Коя съм…”), за първи път той публикува цялото си интервю с нея. То е много лично – като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й.

„Откривам, че животът е прекрасен, а аз съм частичка от всемирнината хармония. Аз съм артистка, животът е моето хоби.”

„Години любов” представя целия професионален и личен път на Невена Коканова – от дебюта й в „Две победи” от 1956 г., през първата голяма роля – на Ема в „Години за любов”, първата изява на театралната сцена, първата любов, участията в „Тютюн” и „Дами канят”, единствената й изява като режисьор, когато през 1980 г. довършва филма на съпруга си Л. Шарланджиев „Трите смъртни гряха” и изборът да напусне или да остане в България.

„Отразих се в съзнанието на хората като киноактриса. Вратите на киното са по-широки, там влиза само публика. Така киното ме дари с популярност, а театърът – с живот…(…) Киното е ламя. Не отглежда децата си, изяжда ги.”

В раздела „Огледалата на Невена” са представени истории и емоции, споделени от най-близките хора на актрисата – от дъщеря й Теодора Шарланджиева, от дългогодишния й приятел Павел Павлов, от съпругата на режисьора Въло Радев – Жени Радева, от археолога Дикран Балабанян, неин съсед в любимата й махала Чомаци в Габровския Балкан. Нови ракурси към образа добавят актрисата София Кузева и журналистът Кирил Аспарухов.

 

Много от фотографиите в „Години живот” се публикуват за пръв път – те са от личния архив на Невена Коканова и Теодора Шарланджиева. Ще видим първата дама на българското кино като дете, а после и като начинаеща актриса в Ямболския театъ, сполетяна рано от успеха, току-що омъжена, щастливо усмихната съпруга и майка. Включените в книгата портрети от 50-те години са запечатали първите моменти от осъзнаването на силата на своята женственост пред влюбеното око на камерата. Георги Тошев е подбрал и снимки от бенефиса за 60-ия й рожден ден, скромно отбелязан с „Важното е да си желана“ в театър „Възраждане“. В края на изданието е поместена пълната филмография на Невена Коканова, богато илюстрирана и с кадри от Българската национална филмотека.

„Част от това една жена да бъде красива, е да използва красотата си. Трябва да вярва, че може да преобърне света, когато пожелае. Е, действителността често се оказва в конфликт с фантазията, но не и при Невена. У нея има съблазън. Еротична естетика, която привлича силните и отблъсква слабите, чуждите.” , Георги Тошев.

Официалното представяне на луксозното издание ще се състои в поредица от няколко събития през декември. Ето как и къде можете да си спомните за великата актриса:

  • 8 декември, 19 ч., Български културен институт в Берлин – представяне на книгата „Години любов” и документалния филм „Коя съм”. С участието на Теодора Шарланджиева, дъщеря на Невена Коканова, актрисата Мария Статулова и автора Георги Тошев.
  • 10 декември, 19 ч., Български културен институт в Берлин – прожекция на филма „Спомен за близначката” реж. Любомир Шарланджиев. С участието на Теодора Шарланджиева.
  • 12 декември, 19 ч., клуб „Перото“ – премиера на книгата „Години любов” с участието на Теодора Шарланджиева, Мария Статулова и режисьора Павел Павлов.
  • 13 декември, кино „Одеон“– премиера на новия документален филм „Невена Коканова. Пътуване“. С участието на Георги Тошев и колеги на Невена Коканова.
  • 14 декември,18:30 ч., Сатиричен театър – откриване на изложбата „Невена и Сатирата“; с участието на Калин Сърменов – директор на театъра, и приятели на Невена Коканова.
  • 16 декември,12:30 ч. – премиера на телевизионната версия на новия филм за Невена Коканова в предаването на bTV „НепознатиТЕ“.
  • През месец декември в кино „Одеон“ пък ви очаква пановама с филми на Коканова – „НепознатиТЕ роли на Невена Коканова“.

Очаквайте от средата на месец януари и националното турне на книгата „Години любов“ и филмите за Невена Коканова!

еле.бг

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *