Партньор на Проватон
 Границата, която често не забелязваме

Границата, която често не забелязваме

Сподели в

Важно е да прекарвате повече време в компанията на други хора. Когато сте заобиколени от интересни личност, вие научавате нови неща и усвоявате нови навици, които могат да подобрят живота ви. Освен това, не трябва да забравяме факта, че някои от най-големите радости и удоволствия на живота идват от връзките ни с хората.

Съществува обаче граница, след която времето, отделено за социални контакти, губи своята полезност и се превръща в бреме. Съвременните мобилни устройства и социалните мрежи създават усещането, че трябва да бъдем свързани с външния свят 24 часа в денонощието. Всичкият този шум и постоянната социална активност може да бъде изключително изтощителни и по ирония на съдбата да ви накарат да се чувствате по-самотни от всякога.

Прекарването на време насаме със себе си е ключово за нашето здраве. В работата ми на психотерапевт обаче съм забелязала, че е изключително трудно да убедите хората, че времето, което прекарват сами, може да бъде полезно за тях.

Много от хората, с които съм работила, се оплакват именно от това, че постоянно се чувстват самотни. Освен това, множество проучвания през последните години защитават тезата, че чувството на самотност е на път да се превърне в здравословна епидемия.

Важно е обаче да отбележим, че да бъдете сами не е същото като да бъдете самотни. Много хора се чувстват самотни, дори когато са заобиколени от тълпа от хора, докато други прекарват много време сами, без да изпитват чувство на самота.

Истината е, че прекарването на повече време в уединение може да намали чувството ви за самотност. В начало може да ви бъде трудно да ограничите социалните си контакти, особено ако не сте свикали да прекарвате много време сами, но с течение на времето вие ще започнете да се чувствате по-комфортно в компанията само на себе си.

Борбата с чувството на самота обаче не е единствената причина да прекарвате повече време в уединение. Ето още няколко причини:

1. Уединението може да ви помогне да опознаете себе си по-добре

Когато сте сами със себе си, вие можете да вземате решения без външно влияние. Можете да изберете как да прекарвате времето си, без да се притеснявате, че това ще обиди или ядоса някой. Вземането на самостоятелни решения ще ви помогне да придобиете по-добра представа за собствената ви личност.

Освен това, времето, прекарано в усамотение, може да ви помогне да започнете да се чувствате по-комфортно в собствената си кожа. Колкото по-добре познавате себе си, толкова по-автентични ще бъдете в компанията на другите хора.

2. Времето в усамотение може да помогне за подобряването на отношенията ви с хората

Прекарването на много време с приятели, колеги и членове на семейството допринася за изграждането на манталитет „ние срещу тях“. Макар и несъзнателно вие ще започнете да гледате на хората, които не са част от вашия вътрешен кръг, като на различни от вас, което ще ограничи вашата съпричастност към тях.

Прекарването на време в усамотение разбива тези бариери. Прочуванията показват, че човек става по-съпричастен към проблемите и нужди на другите хора, когато прекарва повече време насаме със себе си.

3. Уединението увеличава производителността и креативността

Има основателна причина художниците, музикантите и писателите да търсят уединение, когато творят. Усамотеното място, независимо дали става въпрос за добре изолирано музикално студио или хижа в гората, позволява на хората да бъдат по-креативни.

В допълнение към стимулирането на креативност, множество изследванията показват, че усамотението влияе позитивно и на производителността. Според тях хората се представят по-добре, когато работят в среда, която им осигурява неприкосновено лично пространство(това от своя страна означава, че отворените работни пространства не са особено ефективни).

4. Усамотяването подобрява психическото здраве

Може да не е лесно да свикнете да чувате единствено вътрешният си глас, но множество изследвания са установили, че това помага за изграждането на по-силна психика. Тези проучвания също така установяват, че хората, който прекарват повече време насаме със себе си, изпитват по-малко стрес и по-високо удовлетворение от своя живот, отколкото по-социалните хора. Те също така страдат по-рядко от депресивни състояние.

5. Когато сте сами можете да планирате живота си по-добре

Въпреки че е важно да имате общи цели с вашия партньор в живота, с членовете на вашето семейство или с вашия бизнес сътрудник, трябва да се уверите, че живеете живота си по начина, който е най-добър за самия вас. Планирайте живота си по същия начин, по който планирате вашата отпуска.

Отделянето на време за усамотение може да ви помогне да оцените по-добре вашите цели, мечти и стремежи. Позволете на ума ви да си почине от всичкия шум и помислете дали живеете живота си в съответствие с вашата ценностна система и принципи.

Как да отделите време за усамотение?

Не е нужно да заделяте огромни периоди от време, в което да бъдете сами, за да се възползвате от ползите на уединението. Само 10 минути на ден, в който да бъдете насаме със себе си, са достатъчни, за да се откъснете от стреса на ежедневието.

Ако имате чувството, че нямате абсолютно никакво време за почивка, то най-вероятно имате по-голяма нужда от уединение от когато и да е било. Колкото по-зает сте, толкова по-големи са ползите от прекарването на време в усамотение.

Независимо дали ще решите да отделите кратко време за медитация, за разходка сред природата или за водене на дневник, не трябва да забравяте да изключите телефона си и да си позволите да останете насаме с мислите си.

Ако не сте свикали с усамотението, тишината и липсата на действие може да ви накара да се чувствате неудобно. С времето обаче това чувство ще изчезне, а в замяна на отделеното време вие ще получите една по-устойчива психика и един по-щастлив  живот.

Ейми Морин, автор на бестселъра „13 Things Mentally Strong People Don’t Do“, за Inc.com

сп. Мениджър

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *