Партньор на Проватон
 Добре се справяте, а повишенията ви подминават. Защо?

Добре се справяте, а повишенията ви подминават. Защо?

Сподели в

Получаването на похвала и публично признание от шефа за добре свършената работа е страхотно, но ако трябва да бъдем чести, нищо не казва „добра работа“ по същият начин, по който го прави повишаването на заплатата.

За съжаление не всички хора, които заслужават повишение, получават такова. Причините за това обаче не са тези, които очаквате.

За да избегнете ситуацията, при която така и не получавате повишение, въпреки доброто си представяне в работата, разгледайте тези три фактора, които могат да саботират вашето кариерно развитие. Ако някой от тях ви звучи познато, значи е време да направите промени.

1. Срамувате се да поискате повишение

Дори и да знаете как да поискате повишение, проблемът често е намирането на нужната смелост, за да попитате шефа за него. Може да звучи очевидно, но много служители правят грешката да не поемат инициативата в свои ръце и да поискат повишение, казва Робин Пинкли, професор по мениджмънт в Южният методистки университет на Тексас и съавтор на „Get Paid What You’re Worth“.

Скорошно проучване на PayScale рзкрива, че 37% от работниците в САЩ никога не са искали повишение в работата си.

„Ако не си го поискате, най-вероятно няма да го получите, защото шефът ви ще си мисли, че сте доволни от заплащането, което получавате“, казва Пинкли.

„Дори ако шефът ви цени високо вашия принос и усилията, които влагате в работата, много малко са работодателите, които биха дошли на крака при свои служител, за да му кажат: „Реших да ти дам повишение!“, казва професионалният коуч Робърта Чински Матъсън, автор на „Suddenly in Charge: Managing Up, Managing Down, Succeeding All Around“.

2. Улучили сте неподходящ момент

Много от служителите, които се престрашават да поискат повишение, не уцелват правилния момент, казва Пинкли.

„Хората често искат повишение в края на годината, когато се правят анализите за представянето на служителите на компанията през изминалите 12 месеца. Това определено не е най-добрият момент да поискате повишение, тъй като повечето компании вече са разпределили бюджета си за следващата година“, коментира Пинкли.

Матъсън казва, че има три случая, в които е добре да поискате повишение:

Когато сте постигнали нещо впечатляващо – Големият успех винаги може да бъде използван като причина за получаване на повишение. Например, представете си, че сте успели да предотвратите загубата на най-важния клиент на вашата компания, или че сте представили някакъв работен процес, който е намалил оперативните разходи на организацията с 10%. Това са постижения, които показват, че сте от служител, който е от ключово значение за успеха на организацията и такъв, който заслужава повишение.

Когато нещата в компанията вървят добре – Имате по-голяма свобода в преговорите за по-високо заплащане, когато компанията разполага с по-голям бюджет. Иначе казано, когато знаете, че компанията ви е имала високи печалби и приходи през месеца или някакъв по-дълъг период, не трябва да пропускате възможността да поискате повишение. От друга страна, ако компанията е в труден период или пък наскоро е направила някаква дългосрочна инвестиция, която ще се изплати на по-късен етап, то определено трябва да изчакате, преди да поискате по-високо заплащане.

Когато шефът ви натоварва с повече отговорности – Ако сте започнали да поемате значително повече ангажименти и отговорности в работата, трябва да бъдете адекватно компенсирани.

3. Не можете да формулирате ясно приноса си за компанията

Не е достатъчно просто да поискате повишение, за да го получите. Първо трябва да демонстрирате нагледно какво получава компанията от това, че вие работите за нея, казва лидерският консултант Бари Мар.

„Освен това, вие не можете да очаквате, че шефът ви следи изкъсо вашия напредък. Трябва да представите на мениджъра си реални данни, които онагледяват приноса ви за успеха на компанията.“, казва Пинкли.

„Както се казва, парите говорят сами за себе си, така че е добре да се фокусирате върху нещата, с които сте допринесли за подобряването на продуктивността и доходността на вашата компания.“, добавя той.

В крайна сметка, искането на повишение от шефа може да бъде едно доста стресиращо преживяване, което няма как да бъде избегнато, ако искате кариерата ви да продължи възходящото си развитие. Възползвайте се от най-добрите си шансове да го получите и не се притеснявайте да поискате това, което смятате, че заслужавате.

Даниел Борц за Мonster.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *