Партньор на Проватон
 Всъщност, какво точно е „предприемачески дух“ ?

Всъщност, какво точно е „предприемачески дух“ ?

Сподели в

Фразата „предприемачески дух“ все по-често започва да се появява в обявите за работа. Разбира се, вашата кариера до момента може да не наподобява особено много тази на Марк Зукърбърг или Ричард Брансън, но това не означава, че вие не можете да им подражавате и че няма какво да научите от някои от най-успешните предприемачи в света на бизнеса.

Казано по най-простия начин, страхотните служители и успешните предприемачи си приличат повече, отколкото си мислите. Хората, които поемат инициативата в свои ръце, са сред най-търсените служители от работодателите.

„Независимо от това кой плаща заплатата, всички трябва да се научим да работим така, сякаш работим за себе си“, казва Белинда Платз, кариерен коуч от Mentors Inc.

Това са 9 качества, които трябва да развиете, ако искате да започнете да мислите и действате като предприемач:

1. Мотивираност

Здраво работещите предприемачи имат огромна мотивация за успех. Възприемането на този начин на мислене и способността да демонстрирате високата си мотивация на вашия работодател е от ключово значение за успеха ви, независимо от това в коя сфера на бизнеса сте избрали да се насочите, казва Карън Литсингър, кариерен коуч в Питсбърг.

„Трябва да посрещате всеки работен ден с ентусиазъм и позитивно настроение. Работодателите искат да видят, че наистина се интересувате от работата си“, добавя тя.

2. Креативност

В която и индустрия да работите, мениджърите търсят служители, които не се страхуват да показват творческото мислене извън общоприетите рамки.

„Те търсят служители, които не се справят добре с изпълнението на задачите, но могат да предложат и по-ефективни методи за тяхната реализация“, казва Литсингър.

Важно е винаги да бъдете креативни и винаги да търсите начини да подобрите процесите и продуктивността във вашата компания.

3. Убедителност

Убедителността е качество, което може да ви бъде от голяма полза при преговорите за увеличение на вашата заплата или за назначаването ви на по-висок пост, казва кариерния коуч Филис Мъфсън.

„Има моменти, когато ще ви се наложи да убедите клиент, колега или вашият шеф, че трябва да бъдат предприети определени действия. За целта вие трябва да сте изключително убедителни в начина, по който представяте идеите си“, казва Литсингър.

4. Визия

Успешните предприемачи никога не изпускат от поглед голямата картина, а това е качество, което може да ви направи по-добри във вашата работа. „В основата на визията седи стратегическото планиране“, казва Литсингър.

Можете ли да определите посоката, в която се е насочила вашата индустрия? Можете ли да разпознаете предизвикателствата, които стоят пред вашата компания? Можете ли да се справите с ежедневните си отговорности, като същевременно с това запазвате фокус върху дългосрочните си цели?

5. Приспособимост

Способността да се адаптирате към бързо променящите се условия на работа в съвременната бизнес среда е от огромно значение за вашия успех. „Може да са ви назначили заради набора от умения, с които разполагате, но ако искате да се задържите по-дълго на този пост, трябва да знаете как да се приспособявате към нуждите на компанията“, коментира Литсингър.

Вие искате да бъдете човека, към който може да разчита шефа във всяка ситуация. От голямо значение е и да сте на „ти“ с новите технологии и да поддържате актуални познанията си във вашата сфера на работа.

6. Липса на страх от рисковете

„Всеки работодател иска да развива бизнеса си, а за целта трябва да бъдат поемани рискове и да се правят промени“, казва Литсингър. С други думи, не се страхувате да рискувате, когато опитвате преследвате нови клиенти или изпробвате нов продукт. Поемането на рискове в бизнеса има само едно условие – то трябва да бъде одобрено от вашия шеф.

7. Гъвкавост

Подобно на предприемачите, вие трябва да можете да се адаптирате към промените и да знаете как да се справяте с проблемите, когато те изникват, казва Мъфсън. Добрият екипен играч може да променя приоритетите, когато това се изисква от него и когато е за доброто на компанията. По своята същност да бъдете гъвкави означава да разпознавате нуждите, мненията и идеите на другите хора и да приемате обратна връзка от вашия шеф и колеги.

8. Решителност

Способни ли сте да вземате логични и адекватни решения, когато сте под напрежение? Ако сте предприемач няма да имате време да отлагате, за да анализирате по-добре кризисните ситуации.

„Трябва да можете да вземате решения и да предприемате действия, когато е необходимо. Трябва да знаете на кои задачи да давате приоритет и как да организирате работата си по такъв начин, че да  вземате правилните решения възможно най-бързо и ефективно“, казва  Литсингър.

9. Сътрудничество

Опитните предприемачи не са само блестящи лидери, но и страхотни сътрудници. С други думи, те са ефективни екипни играчи. По тази причина за никой не трябва да е изненада, че според последни проучвани 78% от работодателите търсят кандидати, които могат да покажат добри умения за работа в екип.

В края на краищата, внедряването на „предприемаческия дух“ във вашата ежедневна работа се свежда до приспособяването към стила на работа на другите хора, избягването на интригите в офиса, отбелязването на успехите на вашите колеги, спазването на крайните срокове и поставянето на целите на компанията на първо място.

Мonster.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *