Партньор на Проватон
 Опитите за самоубийство във Варна намаляват

a woman sitting on ground with arm around lower head, sexual violence , sexual abuse, human trafficking concept with shadow edge in white tone

Опитите за самоубийство във Варна намаляват

Сподели в

Конфликт с родителите, конфликт или връстниците, провал в училище, страх от бъдещето, самота и отхвърляне. Това са най-често срещаните причини за опит за самоубийство сред младите хора във Варна.

Това разкри пред Дарик Варна проф. д-р Снежа Златева, началник на Клиниката за интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към Военноморска болница – Варна и ръководител на фондация „Суицидопревенция”.

Жените по-често прибягват до опит за самоубийство, но мъжете са по-рисковата група, защото те правят по-фатални опити, показват наблюденията на специалиста.

Самоубийствата във Варна намаляват. В годините на преход бумът им е бил в пика на промените около 2000 г. От 2009 година насам се наблюдава лек спад на честотата. Преди на ден е имало по средно 4 опита за самоубийство, докато сега са между 250-300 на година.

Досега фондация „Суицидопревенция” е помогнала на 836 души, посегнали на живота си. Само тази година броят им е 136 , в рамките на Програма за превенция на самоубийствата сред деца и млади хора, подкрепена от Община Варна.

Сред хората, на които тази година е оказана подкрепа, са 21 души, ненавършили 18 години, а други 39 са на възраст под 30 години. Опиталите да сложат край на живота си на възраст над 30 години са 76.

Програмата се реализира от фондация „Суицидопревенция”, в партньорство с Клиниката по токсикология към Военноморска болница и Центъра за спешна медицинска помощ във Варна.

Целта на програмата е да се окаже кризисна помощ при опит за самоубийство и подкрепа за преодоляване на кризата. Освен това се консултират и близките. Като цяло дейностите са насочени към толерантно приемане обратно в семейната и приятелската среда.

В рамките на програмата се обучават се педагози, учители и медиатори, за да могат да разпознават началните симптоми на отчаяние и изолираност при децата.

Наскоро в Клиниката по токсикология са имали пациент с трети опит да сложи край на живота си. И трите пъти това става чрез самонатравяне, като при последния опит медикаментите са били комбинирани с алкохол, разкри проф. Златева.

варна утре

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *