Партньор на Проватон
 Арх. Бузев: По “Сливница“ е мястото на високите сгради, но не се знае дали ще има 18-етажен хотел

Арх. Бузев: По “Сливница“ е мястото на високите сгради, но не се знае дали ще има 18-етажен хотел

Сподели в

“Замислете се къде във Варна са най-високите сгради? Ами по бул. “Сливница“. Там е хотел “Черно море“, там е сградата на Община Варна. Така че е напълно възможно да има нова висока 18-етажна сграда на паркинга на хотел “Одесос“, нещо, което е заложено още с ПУП от 2007 г. 11 години обаче тази сграда не е построена, значи няма гаранция, че в следващите 11 ще бъде вдигната, въпреки че на заседанието си от 6 ноември Експертният съвет за устройство на територията даде одобрение за ПУП-а”.

Така главният архитект на Община Варна Виктор Бузев коментира за Varna24.bgвероятността срещу ФКЦ да изникне нова 60-метрова сграда.

Възложител на проекта е “Варненски бряг”. Дружеството е собственик на 3-звездния хотел “Одесос”.

“Това, че Експертният съвет е взел някакво решение да одобри ПУП-а от 2007 г. не значи, че ще има нов висок хотел там. Няма инвестиционен проект, който да сме разгледали и в него да пише каква ще е сградата. Ето вече 11 години за това място се коментират всякакви неща. Този ПУП си е в сила и във всеки един момент ако си смени собственика може да се приложи. Това е съгласувано с Института за опазване паметниците на културата и Министерство на културата и е напълно възможно да се случи. Ако трябва да изкажа лично мнение високите сгради в града са все на бул. “Сливница“. Явно там се случва, независимо дали ми харесва или не. Ако това се смята за грешка, предпочитам да се натрупва на едно и също място. Хотел “Одесос“ се предвижда да си остане на същата височина, а новата сграда е на мястото на паркинга до хотела. Условието на “Паметници на културата“ е по “Сливница“ височината да остане както в момента, а това е встрани, но е на един и същ собственик.

Аз обаче категорично съм на мнение, че ако се стигне до изграждането на такава сграда, това трябва да стане след обществено обсъждане и след като професионалната гилдия даде също своето становище. Друг е въпросът, че ставаме смешни в тоя случай да говорим за небостъргачи, това си е просто високо строителство. Спекулира се с думата “небостъргач”, а в България такова нещо няма. Най-високата сграда е в Бургас в ж.к. “Меден рудник“, където построиха 32-етажна сграда. Нека обществото да бъде запитано в една анкета какво смята за небостъргач?“, каза арх. Бузев.

 

Варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *