Партньор на Проватон
 Студенти от ТУ – Варна монтираха „умна пейка” в Морската градина

Студенти от ТУ – Варна монтираха „умна пейка” в Морската градина

Сподели в

Намирате се във варненската Морска градина и се налага да позвъните за нещо важно по мобилния си телефон. Но се оказва, че зарядът му се е изчерпал. Далеч сте от дома и работното си място, ще е късно да заредите своевременно там. Неприятно, но изход има. Той е в наскоро монтираната „умна” пейка, захранвана от слънчев панел. Поставена е до езерцето в Детския кът на Морската градина. Настанявате се върху пейката, и чрез USB-порт телефонът ви започва да се зарежда. Чрез други 3 порта могат да се възползват още трима потребители едновременно. Другото предимство е, че пейката съвсем скоро ще има Wi-Fi връзка и ще може да се ползва безплатен безжичен интернет. Кой и как е създал  полезния иновативен продукт?

Авторите са трима студенти от Технически университет – Варна – Росен Гевшеков („Софтуерни и интернет технологии”), Младен Николов („Индустриален мениджмънт”), Баркев Киркоров („Индустриален дизайн”). Във връзка с работата по проекта, те възприемат  наименование на екипа си NSpot.

Баркев и Младен, седнали удовлетворени на своята пейка.

Идеята обмислят най-напред първите двама, но освен технологичните познания и идеи на единия и мениджърските на другия, са необходими още и дизайнерски решения. И тъй като в ТУ – Варна специалностите са многообразни, за изпълнението на проекта е привлечен и третокурсникът-дизайнер Баркев Киркоров. За финансирането тримата получават одобрение от Община Варна по дейността „Младежки проекти” 2018г. на дирекция ”Образование и младежки дейности”. Имат одобрение и съдействие също на младежката неправителствена фондация „Мейдей”, която им оформя документацията по заложената програма.

Младен и Баркев работят върху своя иновативен продукт доста напрегнати дни и нощи, понякога до утринни часове. Неизменно с тях е участвал с компютърните си умения и Росен, въпреки че по финансови причини му се налага временно да прекъсне обучението си и да постъпи на работа във фирма.

В процеса на създаването.

Тримата споделят, че започват твърде амбициозно и в началото не разчитат правилно ресурса си от финанси и опит. Замислят пейката да е разположена в беседка, в която да има и сензор за чист въздух. Но сензорът трябва да е издигнат над 1.80 метра, а  средствата не са достатъчни и проектът за беседка трябва да се „прекрои“ само в пейка. Замразяват постигнатото дотук и от началото на септември т.г. започват работа по новата концепция. Запазена е част от първоначалното планиране с основните функции, но вече мащабът е в по-редуциран вид.

Новото проектно решение младежите залагат и изпълняват чрез компютър, но без да имат познания по заваряване, за работа с ъглошлайф и рязане на метали. Налага се да се учат в движение за самото конструктивно изграждане на пейката. Листовият алуминий от 3 мм е изрязан и огънат в завод „Мауер”, но не се минава и без техни доработки. Трябва да се бърза, защото е нужно срочно да предадат финансовия си доклад до Общината и да се приключи коректно сцчетоводно проектът. Така в рамките на 2 седмици пейката е изградена от метал с нужното защитно стъкло от закален триплекс, за да издържа на тежести. Специално уплътнена е и против атмосферни влияния. Чрез лицензирани фирми са получени необходимите сертификати, включително за оценка на ел. системата. Захранването основно е чрез слънчев панел, но системата е хибридна, за да може при липса на слънчев заряд да се ползва електричество от мрежата на Детския кът.
Помислено е и за по-забавното пребиваване върху пейката, докато телефоните се зареждат. На 21-инчов дисплей със защитно стъкло e предвидено постоянно да тече любопитна информация, както и реклами.

Докъде се простират амбициите на тримата млади иноватори?

Най-близката им задача е да направят „умната” си пейка по-функционална, по-удобна за ползване. И вдъхновени от мисълта, че тя е първата създадена във Варна и една от не многото в европейски страни, смятат да преминат към по-разширено производство  на полезния   за този нов пазар продукт. Чрез изработената си вече технология и опита си, имат готовност да изработват  „умни” пейки и за други градове в страната,   партнирайки си с подходящи фирми.

До края на настоящата година момчетата целят да разработят платформа за технологични новини и ревюта на недостатъчно известни иновативни продукти, която да се превърне в мрежа за споделяне на идеи,  опит и добри постижения.

Още с началото на следващата – 2019, година, тримата са решени да разработят иновативен продукт, вече насочен не към градските нужди (smart sity), а за  домашно ползване (smart home). В многото домакински уреди, в които засега отсъства съвременна „умна” технология, тя би могла да бъде въведена и да се използва в бита на семействата.

Началните стъпки на студентите от NSpot екипа са убедителни, а заради таланта и трудолюбието им очакваме техните следващи, може би още по-успешни находчиви реализации.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *