Партньор на Проватон
 Поли Генова и изкуството да откриеш своя Дзен

Поли Генова и изкуството да откриеш своя Дзен

Сподели в

Срещам се с Поли Генова – нашият специален участник в проекта Get in Shape – в един приказен и слънчев следобед, в който красотата на природата напомня за своето величие. Времето е съвсем тематично – като за настройване на дзен и йога вълна.

Поли току-що е приключила индивидуалната си йога практика в Yoga Vibe. За нея това е третото спортно предизвикателство след бокса и зумбата и съм любопитна да разбера как се чувства, кой дотук е спортът, който й допада най-много, и как успява да спортува предвид натоварения й график.

Имам спешна нужда от лична мотивация, няма да го крия. Работният ми график е във фаза “пълна лудница” и определено ще ми се отрази добре да почерпя вдъхновение от някой, който е по-натоварен дори и от мен.

“Йогата за мен е като терапия на духа, едно потапяне в друг свят, заземяване и отпускане”, започва певицата, докато се настаняваме на постелките на пода – тя – с лекота, аз – с пукане на стави.

Определено йогата ти помага да се движиш по-лесно, по-леко…

Да, така е, както и за малко да се отдалечиш от натовареното ежедневие. Чрез собственото си тяло и специфичните движения сякаш ти самият се отделяш буквално от заобикалящия свят и, колкото и странно да звучи, оставаш насаме с мислите си. И въпреки че ми се е случвало да практикувам йога в зала, пълна с над 30 човека, вътрешно винаги се чувствам сама със себе си.

Определено йогата е много по-различна от всички други спортове. Дотук като наш мотиватор да влезем във форма, ти пробва бокс и зумба, а днес и йога – какво е отношението ти към тези три спорта и кой от тях е твоят?

Трите са много различни и не могат да бъдат сравнявани. Боксът ти дава страшно много енергия, но в същото време те изморява доста; танците те мотивират да се движиш и чисто емоционално те зареждат; йогата обаче е далеч повече от спорт – тя е учение и начин на живот.

От години се опитвам да направя йогата нещо регулярно в ежедневието си и все не успявам. Get in Shape е добър повод да започна редовни практики. Хубавото на йогата е най-вече, че независимо кога за последно си правил упражненията, аз например не съм практикувала от няколко месеца, да започнеш отново е много лесно. Днес сякаш се върнах на „моето си място” още от първите си движения.

Неизменно в съзнанието ми спорт и музика са неразделен тандем. Любопитна съм ти каква музика слушаш, когато тренираш?

Зависи. Ако трябва да тренирам нещо, което е много динамично, разбира се ще си пусна нещо по-мотивиращо, за джогинг например слушам песни, които са с такова темпо, което да съвпада с движенията и с дишането.

През лятото, по време на пътешествието ми до Бали, открих, че при йога музиката може както да предразполага, така и да бъде заменена от естествените шумове на околната среда. Ние практикувахме в джунглата, сред палмите и красотата на природата, заобиколени от шумоленето на листата и песните на птиците и насекомите.

В един момент си даваш сметка, че изобщо нямаш нужда от музика, защото звуците на природата са безкрайни и истински, заобикалят те отвсякъде. Това е музиката на природата.

Йога като свързващо звено на различни елементи, един вид?

Да, точно така. Йогата представлява именно това – връзката със земята и природата. Тази връзка много ми липсваше през последните няколко години, заради динамичното ми ежедневие, нямах време да се докосна до това, нямах време дори да се разходя в гората.

Или по-скоро не си го поставях като приоритет, защото си мислех, че няма кога да се случи. Всъщност не е така, човек винаги може да намери време, всичко е въпрос на организация и приоритети – здравето, движението – това са най-важните неща за един човек, но понякога в забързаното ежедневие го забравяме.

Каза забързано ежедневие и не мога да не те попита как успяваш спортуваш когато пътуваш?

Аз пътувам нон-стоп, да. За мен освен движението, много голяма роля игра и храната. Това как се храниш, как се грижиш за тялото си е супер важно, защото то е твоята обвивка и тя няма да се промени, ти трябва да се научиш да се грижиш за нея. На първо място трябва да се започне именно с храната, защото можеш да тренираш и 10 вида спорт, но ако се храниш неправилно, организмът ти няма да е във форма.

Затова обръщам особено голямо внимание на храненето. Започнах да си правя малки ритуали сутрин, да пия топла вода на гладно, впоследствие ям първо плод и така малко по малко си изградих една рутина, която ми помага да се чувствам добре.

Знам например когато пътувам, кои храни ме засищат, но същевременно не ми става тежко от тях. Хората, които се занимават с вокално изкуство и с пеене, не е препоръчително да се хранят непосредствено преди излизане на сцената, поне два часа преди участие не бива да се яде, защото в противен случай диафрагмата блокира.

Триковете на професията, един вид?

Да, но така се научаваш да се храниш регулярно и правилно. А относно движението, според мен най-оптималният вариант за спорт, особено когато пътуваш много, е йогата, защото под има навсякъде, можеш да си носиш постелката, не ти трябва сложна екипировка.

В Бали си записвахме уроците на учителя, който ни преподаваше, и дълго време ги правехме самостоятелно. Хубавото на йогата е, че може да се практикува лесно и на всякаква възраст.

Йогата е учение, можеш да добавяш нови неща и движения и учиш по нещо всеки път.

Да, така е, например днес учителят ми показа няколко много ефикасни упражнения за гърба и кръста, които да правя, когато имам оплаквания или се натоварвам повече, например когато шофирам дълго. Това са движения, които страшно много помагат.

Йогата е не само спорт, тя е и начин на живот, а при някои хора дори призвание, ето например учителят, който ни водеше практиките в Бали: той е имал много тежък здравословен проблем и лекарите му казали, че има реална възможност да престане да може да се движи.

Той започва да практикува йога, за да облекчи болките си и да подобри качеството си на живот, а впоследствие се излекува напълно и решава, че това е неговото призвание в живота – да помага на хората да се движат повече и да бъдат по-здрави.

Здрав дух в здраво тяло – не само на теория, но и на практика?

Да, точно така. Движението е много важно. При мен танците никога няма да спрат, защото са част от моя живот, от работата ми. А боксът ми харесва като според мен е добър вариант за спорт веднъж или два пъти в седмицата за тонус или за регулиране на теглото и поддържане на добра физическа форма.

Йогата от своя страна е нещо, което можеш да практикуваш вкъщи, сутрин или вечер – който когато поиска, много е полезна, особено за жените. Тя може да те излекува, ако си постоянен и изпълняваш правилно асаните.

Инструктор на Поли днес беше Цветомир Цветанов от Yoga Vibe Изток, който се занимава активно с йога от пет години, като през последните няколко спортува и работи “само йога”, както сам казва. Първата му среща е при посещение на Хатха йога клас и много бързо е запленен не само от традиционните асани, но и от ефекта от дихателните упражнения и техниките за медитация.

Днес Цецо е в залата почти всеки ден, понякога води по няколко часа последователно и на въпроса ми как се поддържаш в толкова добра форма, той ми отговаря кратко „с работата ми”. Докато разказва за различните видове и стилове йога ми става ясно, че за него е изключително важно да покаже на хората колко лесно и бързо могат да започнат да практикуват и по този начин да се грижат не само за външния вид и тялото си, но и цялостно за здравето си.

А както казахме по-горе: здрав дух, в здраво тяло е един неостаряващ принцип.

webcafe.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *