Партньор на Проватон
 Изкуствен интелект открива бързо рак на гърдата във Варна! 14-годишна е най-младата заболяла

Изкуствен интелект открива бързо рак на гърдата във Варна! 14-годишна е най-младата заболяла

Сподели в

За първи път извън столицата – в “ДКЦ 5 – Света Екатерина” във Варна, се предлага възможност за изследване посредством най-съвременния познат метод за ранна диагностика на рак на гърдата. Той е безболезнен, щадящ и напълно безвреден. При него няма облъчване, което позволява да бъдат правени прегледи няколко пъти в годината.

Тези възможности на съвременната методика правят методиката особено предпочитана за първоначален скрининг на рака на гърдата особено в случаите на генетична семейна обремененост или лечение с хормонални препарати, обяснява управителят на общинския ДКЦ д-р Галинка Павлова.

Изследването, характеризиращо се с изключителна точност и бързина, се основава на контактна термография с течни кристали. Един от сигналите за наличие на рак на млечната жлеза може да бъде повишената температура на кожата. Именно за тези отклонения ще следи новият апарат за диагностика. За няколко минути се генерират 45 термографски образа, които се изпращат за анализ от изкуствен интелект в база данни на сървъра на фирмата в Полша. Резултатите за анализ се получават в рамките на няколко минути.

Предимство на иновативната методика е и възможността да се откриват злокачествени образувания, които остават невидими за ултразвука. Технологията позволява да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие с размер от едва 3 мм.  Диагностициран в такава фаза, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези, припомнят специалистите. Най-младата пациентка със страшната диагноза е едва на 14 години.

“Нуждаем се от ефективно провеждане на профилактика за ранно диагностициране рака на гърдата. В това отношение, изключително полезни могат да бъдат специалистите от извънболничната помощ. Профилактиката следва да бъде приоритет не само на думи, но и на практика. Успехът в битката срещу заболяването би се умножил, ако действат национални скринингови програми, които да са основа за превенция на това заболяване. Провеждането на иновативното изследване за ранно диагностициране рака на гърдата, е  израз на отговорно лично отношение на жените към собственото им здраве, коментира д-р Галинка Павлова, управител на “ДКЦ5Варна- Св. Екатерина“ ЕООД:

Изследването не се покрива от здравната каса и цената й е 55 лв.

Офциалното представяне на иновативния метод за диагностика ще бъде на 20.11.2018г. от 12.00 часа в ” ДКЦ5 Варна- Св. Екатерина“ ЕООД.

 

Варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *