Партньор на Проватон
 Иван Портних: Изкуствено напрежение провали хубави проекти в “Чайка”, “Левски” и “Кайсиева градина”

Иван Портних: Изкуствено напрежение провали хубави проекти в “Чайка”, “Левски” и “Кайсиева градина”

Сподели в

Изкуствено създадено напрежение с неверни внушения провали хубави проекти за облагородяване на междублоковите пространства в “Чайка”, “Левски” и “Кайсиева” градина, сподели за Varna24.bg кметът на Варна Иван Портних по повод въпроси в рубриката “Питай кмета” кога ще бъдат създадени повече зелени площи, детски и спортни площадки в тези райони.

“Трябва да припомним предисторията. Имахме проект за “Чайка” за междублоковите пространства със съответната паркова среда, детски и спортни площадки. За съжаление бяха подведени хората тогава, че общината планира някакво строителство, което не отговаряше на истината. След това направихме аналогичен проект за кв. “Левски”, където на много места хората паркират в калта и нямат достъп до жилищата си, но отново бяха подведени, че ще презастрояваме там. Напротив, усилията ни бяха да създадем необходимата инфраструктура, както в малките улички, така да облагородим зелените площи, междублоковите пространства. По подобен начин и там се създаде изкуствено напрежение и проектът пропадна. Прехвърлихме го към “Кайсиева градина”. Случи се същата история. Затова този проект сега се реализира във “Владиславово” в IV микрорайон, където има цялостно обновяване, разширяване на паркоместата, облагородяване на междублоковите пространства. Досега хората паркираха там по поляните.

Проектите за останалите райони са факт и във времето общината ще ги реализира. Тогава просто имаше добрата възможност с този тип проекти да кандидатстваме за финансиране по линия на европейските програми и от тази възможност искахме да се възползваме. В перспектива отново ще търсим възможност за европейско финансиране или със средства от общинския бюджет ще продължим. Трябва обективно да кажем, че в последните няколко години има примери, когато хората са подведени, но когато разберат какво се е случило опцията за европейско финансиране е отминала. Ангажиментът ни към тези райони си е валиден, ще търсим начини за реализирането им.

Трябва хората да знаят, че тези проекти не предвиждат някакъв вид строителство. Друг е въпросът, че за съжаление в годините назад, когато са върнати терени в реални граници на частни собственици в хода на реституцията в отделни зони, тези хора претендират правата си, имаме много конфликтни точки. Част от тях по съдебен ред защитават правата си и така се получават нови строежи в редица квартали на града ни. Но това не е свързано по никакъв начин с общинските планове за общите площи, които са собственост на общината и  ням как ние да влияем на един процес, започнал преди близо 30 години. Това обаче не ни демотивира да се борим за всяка педя общинска земя, която да бъде благоустроена и превърната в едно по-приятно място за живущите в съответния район”, каза кметът.

Вижте повече във видеото!

Варна 24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *