Партньор на Проватон
 Иван Портних обясни кога ще е готов бул. “Левски” и кое наложи започването на много ремонти наведнъж

Иван Портних обясни кога ще е готов бул. “Левски” и кое наложи започването на много ремонти наведнъж

Сподели в
Кметът на Варна Иван Портних обясни в интервю за Varna24.bg кога ще е готов бул. “Левски” и кое наложи стартирането на много ремонти наведнъж.

Това бяха част от най-често задаваните въпроси в рубриката ни “Питай кмета“, където варненци се интересуваха, защо по едно и също време са започнати рехабилитации на много пътни отсечки във Варна, как се движи изграждането на новия булевард, кога ще приключат ремонтите и дали те ще облекчат трафика в морската столица. Ето какво коментира градоначалникът:

“Откакто сме встъпили в мандат на практика имаме сериозно обновяване на ежегодна база на основните пътни артерии в града. За пример мога да дам булевардите “Константин и Фружин”, “Трети март”, “Янош Хуняди”, “Цар Освободител”, “Владислав”, “Сливница”,  “Княз Борис” “Мария Луиза”, “Христо Ботев”, основния булевард във “Виница”. Така че аз не мога да кажа, че тази година правим нещо в повече като обекти. Безусловно обаче през тази година реализираме най-мащабния за десетилетия проект – изглаждането на новия бул. “Васил Левски”.

Това е много сложен обект като изпълнение и като процедури преди да стигнем до фазата на изпълнение и е ясно, че той създава доста сериозно напрежение по отношение на трафика в града и доста неудобства за всички нас варненци. И основната причина за това е, че минава под трите основни булеварда в града “Владислав”, “Сливница” и “Цар Освободител”. Истината обаче е, че с изграждането на този булевард в дългосрочна перспектива ще решим в много висока степен проблемът с трафика в града, който виждаме, че с всеки изминал ден става все по-сериозен.

След приключването на изграждането на новия булевард аз съм убеден, че ще имаме преразпределяне на вътрешния трафик в града и осигуряване на транзитно трасе на автомобилите, които се движат в северна посока към курортните комплекси в региона на Варна и още по-на север. Тъй като до момента целият този трафик от АМ “Хемус” на практика стигаше в централната градска част  по “Владислав” до Катедралата и след това по “Мария Луиза”, което допълнително в летния период създава огромни задръствания. Вярвам, че новият булевард ще даде във висока степен решение на този въпрос.

Разбира се, че успоредно с това ние продължаваме да работим различни зони в града. В момента в “Аспарухово” се обновяват всички основни булеварди. “Първи май” вече е готов, “Мара Тасева” с разширението с две платна също, в момента върви масирано обновяване на бул. “Народни будители”, където цялостно ще бъде решена пътната инфраструктура. И там има много неудобства за гражданите, по този булевард изграждаме два нови подлеза, които ще осигурят безопасно движение на учениците от Морската гимназия.  Там технологично процесите като срокове са по-дълги, но като приключи и тази фаза на практика цялата основна пътна мрежа в района ще бъде изцяло обновена. Виждаме как с всеки изминал ден район “Аспарухово” добива един различен облик.

Трябва да отбележим, че сроковете на изпълнение на тези обекти са свързани със срокове по европейските проекти и програми, както тези,които пряко касаят общината, така и тези, които са в национален план.

Продължаваме с нови обекти като ул. “Георги Бенсковски” е в ремонт. Тези дни ще започне ремонт на ул. “Колони” и Шишковата градинка, на ул. “Цар Симеон”. Това са два обекта, свързани с развиването и разширяването на пешеходния ринг в града. Агенция “Пътна инфраструктура” започна ремонта на пътя за “Златни пясъци”. Надявам се там този проблемен и конфликтен участък, който е до Траката да го приключи агенцията максимално бързо, защото той сега създава задръствания, особено в пиковите часове сутрин и вечер.

Поетапно продължаваме с проектите ни в междублоковите пространства. Ост следващата година акцентът ще мине в малките улички и ще можем да реализираме сериозна рехабилитация в по-малките пътни артерии. Така че с пълното разбиране за неудобството, което причиняват ремонтите, с ясното съзнание, че особено по отношение на бул. Левски” периодът на изграждане е доста дълъг, това е свързано с трудността на терена и с мащаба на проекта изобщо. Надявам се тези неудобства да са минимални на фона на плюсовете, които ще имаме за в бъдеще.

Усилията ни са на пролет да бъде пуснат целият булевард. Това, което в краткосрочен план ще помогне много за облекчаването на трафика в града е пускането на двете кръгови кръстовища на бул. “Владислав” и “Сливница”. Това на “Владислав” предполагам до дни ще е готово в пълният му обем. Надявам се до десет, максимум 15 дни да е готово и пуснато кръговото на “Сливница”. Това до голяма степен ще намали напрежението по тези два основни булеварда. Успоредно с това ще си продължи работата по цялото трасе на бул.”Левски”, като целта ни е в края на март трасето да бъде пуснато в пълния му обем”, каза кметът.

Какво още вижте във видеото!

Силна Варна ще продължава да показва коментарите на Иван Портних по поставените от вас въпроси в следващи публикации.    

Варна24

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *