Партньор на Проватон
 Проф. Розалина Димова ще ръководи временно Техническия университет

Проф. Розалина Димова ще ръководи временно Техническия университет

Сподели в

Проф. д-р инженер Розалина Димова е назначена за временно изпълняваща длъжността ректор на варненския Технически университет със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев.

До момента проф. Димова беше заместник ректор по научната, научно-приложната и проектната дейност в университета. Тя е преподавател по няколко дисциплини, в това число „Телекомуникационни мрежи“ и „Цифрови преносни системи“. Тя ще изпълнява длъжността до избирането на нов ректор, като ще има всички правомощия и задължения на ректор на висшето училище, включително и да освободи от академична длъжност предшественика си и да организира предсрочни избори за нов ректор.

Досегашният ръководител на Техническия университет проф. Росен Василев ще бъде отстранен заради плагиатство с решение на Комисията по академична етика към министъра на образованието. Според комисията той е преписал научните си трудове, с които е станал професор и “доктор на науките” и следва да бъде освободен. Самият Василев отрича, че е преписал научните си трудове.

В сайта на ТУ бе публикувано писмо от негово име, с което той изразява благодарността си за оказаната му подкрепа от страна колегите му. “Щастлив съм, че над 70 процента от моите колеги застават с мен в борбата ми срещу клеветниците и опитите за груба намеса в академичната ни автономия”, пише проф. Василев.

Законът не му забранява да се яви на конкурса за избор на нов ректор, както и да се върне на работа в учебното заведение с договор като доцент.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *