Партньор на Проватон
 Задават се две вълшебни театрални нощи

Задават се две вълшебни театрални нощи

Сподели в

Нощта на театрите предстои във Варна на 17 и 18 ноември. По традиция Театрално-музикален продуцентски център Варна се включва в това очаквано събитие, което се провежда всяка есен по едно и също време в различни европейски страни. Театралната нощ 2018 предстои на 17 ноември, но във Варна, поради големия зрителски интерес, тя ще продължи и на 18 ноември, а още на 16 ноември флашмоб ще насочва към предстоящите театрални приключения.

81EC261B-EC40-4726-96BE-BB151FAE4775

В програмата са включени най-новата постановка на Варненския драматичен театър „Драконът“от Евгений Шварц на режисьора Явор Гърдев, премиерният спектакъл от тази година „Изборът на Марта“от Жорди Галсеран на режисьора Георги Михалков и любимият на младата аудитория „Сън“от Магда Борисова на режисьора Стоян Радев Ге. К. Специално за „Нощта на театрите“ от Черна гора пристига постановката на Кралския театър в Цетине „Капиталът“ по Маркс, режисьор Андраш Урбан. Новата балетна формация за съвременна хореография Варна Денс Театър ще представи своята първа постановка „Зад обявите“ по хоеография на Надя Димокова, а преди това ще заинтригува публиката с флашмоб в центъра на Варна.

A0742FC2-F468-4450-A126-C09CD009C182

Нощта на театрите в двата дни 17 и 18 ноември ще бъде съпътствана от изложба живопис на Тереза Зиковска и книжен щанд на изд. „Сиела“ с творби за театър, опера, балет, изобразително изкуство.

Преди всяко представление на Основна сцена и Сцена Филиал младите таланти от „Студио Театър“ на Стоян Радев и Веселина Михалкова ще се превърнат в живи манекени и облечени в сценични костюми на Мира Каланова от постановките „Бремен“, „Ричард III”, „Свекърва“, „Ревизор“ и „Вуйчо Ваньо“, ще посрещат зрителите. Време за снимки и селфита, които както и в предишни издания на Нощта на театрите, ще се появят във фейсбук страницата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.Авторите на най-харесаните снимки ще получат покани за театър.

E8250280-71A6-44CB-A1D5-C7BC172AF000

Ето и пълната програма за Нощта на театрите – Варна 2018:

17 ноември, 11.00, Сцена Филиал – „СЪН“
Началото е на 17 ноември, събота, 11.00, Сцена Филиал със„Сън“ от Магда Борисова, режисура и музикална среда Стоян Радев Ге. К., сценография и костюми Даниела Николчова. Съботата по принцип е предпочитаният ден за този спектакъл на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, който обича да се среща със своята млада аудитория в свободното от училищни занимания време и създаде традицията на Фамилния театър в събота. Във вълшебствата на „Сън“ съучастват, освен момчето Тони – Георги Няголов, още Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева, Теодора Михайлова, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Николай Божков, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Константин Соколов и Юлияна Чернева

17 ноември, 18.00, Основна сцена – „КАПИТАЛЪТ“
Изненадата във варненската Нощ на театрите ще бъде интригуващият гастрол на Кралския черногорски театър “Зетски дом” от Цетине, Черна гора с “Капиталът”по Карл Маркс. Постановката пренася в съвременен контекствъпроса, с който известният философ се занимава в своите трудове „А къде е тук човекът?“ Режисура, адаптация и визуална среда Андраш Урбан, драматург Ведрана Божинович, с участието наЙелена Лабан, Йелена Шестович, Стеван Вукович, Павле Прелевич. Проектът е реализиран по програмата на Европейския съюз “Креативна Европа”. Гостуването на Кралския черногорски театър е в отговор на гастрола на Варненския драматичен театър в Цетине с „Едноокият цар“ от Марк Креует, прочит на режисьора Петър Денчев.

17 ноември, събота, 20.00, Сцена Филиал – „ИЗБОРЪТ НА МАРТА“
„Изборът на Марта“ от известния каталунски драматург Жорди Галсеран е атрактивното предложение за 17 ноември, събота, 19.00, Сцена Филиал. Задъхан трилър и виртуозна пиеса за любовта и избора, тъкмо по вкуса на режисьора Георги Михалков. Превод Нева Мичева, сценография и костюми Петър Митев, с участието на великолепните актьори Симеон Лютаков, Яна Маринова, Николай Кенаров, Валентин Митев и Розалия Абгарян.

18 ноември, неделя, 17.00, Сцена Филиал – „ЗАД ОБЯВИТЕ“
Спектакъл на Варна Денс Театър със съвременна хореография на Надя Димокова по стихове на Ралица Генчева, който със средствата на танца, музиката и словото елегантно надниква зад обявите, за да разкаже различни човешки истории.

16 ноември, 17.00 – ФЛАШМОБ „ЗАД ОБЯВИТЕ“
Локация – стълб за афиши и обявипред Катедралата

18 ноември, неделя, 19.00, Основна сцена – „ДРАКОНЪТ“
На 18 ноември, неделя, 19.00, Основна сцена, почитателите на големия български режисьор Явор Гърдев ще проследят най-новата му постановка „Драконът“ от Евгений Шварц, с която той триумфално се завръща на варненската театрална сцена след 10-годишно отсъствие. Това ще бъде едва четвъртото представление след премиерата на неостаряващата притча за въплъщенията на властта, пресъздадена сега със средствата на съспенса и иронията като антиутопия. Редакция, сценична адаптация и режисура Явор Гърдев, сценография и костюми Свила Величкова, авторска музика Калин Николов, със звездната четворка Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев и Ованес Торосян, както и с Ненчо Костов, Александра Златева (ДЮТ “Златното ключе”), Константин Соколов, Станислав Кондов, Валентин Митев, Пламен Димитров, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Ивайло Иванов, Милена Кънева, Здравко Кънчев (Детска академия “Питър Пан” към ДКТ-Варна), Теодора Михайлова, Юлияна Чернева, Нели Вълканова.

17 – 18 ноември, 10.00 – 19.00, партер Основна сцена – „СИЕЛА“
Книжен щанд на издателство „Сиела“ с книги за театър, опера, балет, изобразително изкуство.

17 – 18 ноември, 10.00 – 19.00, Сцена Ротонда – ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС
Изложба живопис на Тереза Зиковска

17 – 18 ноември, преди всеки спектакъл – ЖИВИ МАНЕКЕНИ
Демонстрация на сценични костюми на Мира Каланова от постановките „Бремен“, „Ричард III”, „Ревизор“, „Свекърва“ и „Вуйчо Ваньо“, с участието на възпитаници на „Студио Театър“ с худ. ръководители Стоян Радев и Веселина Михалкова.

vnews.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *