Партньор на Проватон
 Във Варна представят възможностите за кариерно развитие в морската индустрия

Във Варна представят възможностите за кариерно развитие в морската индустрия

Сподели в

Студенти и преподаватели от Морски Университет- Констанца ще вземат участие в събитието и ще обменят опит с българските си колеги

Ден на сините кариери ще се проведе във Варна на 15 ноември 2018 от 10:00 ч. до 16.00 ч. в Юнашкия салон. Събитието е насочено към младите хора – ученици, студенти и дипломирани специалисти, работещи в „синята икономика“, в други сектори, както и временно безработни.

Професионалисти от страната и чужбина ще представят пред аудиторията перспективи и изисквания на бизнеса за упражняване на професиите от „синята икономика“ при използване на съвременни технологии и ще очертаятвъзможностите за кариерно развитие в четири важни за региона на Източно Средиземноморие и Черно море сектори от „Син растеж“ -: морски транспорт (корабоплаване, пристанища, корабостроене и кораборемонт), круизен туризъм, морски аквакултури и добив на нефт и природен газ от морето.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с предложенията на образователни институции и квалификационни центрове за обучение по специалности и програми, свързани със „сините сектори“, да се срещнат и проведат разговори с представители на фирми, търсещи кадри.

Студенти и преподаватели от Морски Университет- Констанца ще вземат участие в събитието и ще обменят опит с българските си колеги.

Стратегията на ЕС „Син растеж“ идентифицира морските дейности с най-голям потенциал за бъдещ растеж и перспективи за работни места в Средиземно и Черно море. За постигането на устойчив растеж, Синята икономика се нуждае от квалифицирани и опитни специалисти. Голям бройсини сектори изпитват затруднения при намирането на подходящи кадри и очакват тези трудности да продължат.

Събитието е част от европейски проект „Център за сини кариери в Източно Средиземноморие и Черно море” (МЕНТОР) и се организира от Морски клъстър България със съдействието на Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Технически университет – Варна и Колеж по туризъм – Варна. Заинтересованите от подготовката на квалифицирани кадри за секторите на „Син растеж“, от преодоляването на пропуските и различията в уменията им, обединяват усилия за превръщане на “синята кариера” в по-привлекателна за младите хора в региона.
Варна Утре

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *