Партньор на Проватон
 Варна с нова приемна към Центъра по медиация

Варна с нова приемна към Центъра по медиация

Сподели в

Днес в Центъра по медиация в Районен съд – Варна беше открита приемна за граждани, където страните по един съдебен спор ще могат да получат подробна информация и съдействие за ползване на този способ за постигане на споразумение.

Поводът е третата годишнина от създаването на Центъра по медиация, който предоставя безвъзмездно възможност на страни по неприключили граждански, частни наказателни и търговски дела, разглеждани в Окръжен съд – Варна и районните съдилища във Варна, Девня и Провадия, да разрешават спорове доброволно, с помощта на обучени медиатори.

„За този тригодишен период бяха организирани редица информационни кампании, обучения на координатори и съдии за препращане към медиация, проведоха се множество симулирани медиации, викторини и състезания, с цел разясняване и популяризиране на  предимствата на алтернативния способ пред различни аудитории и обществеността. Докато през ноември 2015 г. работата на Центъра към съдебния район стартира с безвъзмездното участие на 7 медиатори, сега активно ангажираните са 19“ – отбеляза  Марин Маринов – административен ръководител на Окръжен съд  – Варна. Той подчерта, че вече 3 години след създаването си, Центърът по медиация успя да се  утвърди като един от най-успешно работещите в страната, с 55% дял на доброволно разрешените спорове с помощта на медиатор от всички приключили медиациони процедури.

„Приемната за граждани, която днес отвори врати в сградата на Районен съд – Варна, ще позволи на повече хора, желаещи да ползват медиацията по дела, да могат в спокойна обстановка да попълнят заявления, изберат медиатор и получат изчерпателна информация от координатора на Центъра за начина на стартиране и провеждане на самите медиационни сесии.

Само от Районен съд –Варна, от началото 2018 г. досега, препратените дела за медиация са повече от 70“, сподели председателят на съда Ерна Якова. Сред постигнатите спогодби, преобладават доброволно решените спорове по облигационни искове с общ материален интерес за над 15 000 лева, сключените споразумения по дела за упражняване на родителски права, издръжка, развод, домашно насилие, както и няколко успешно разрешени чрез медиация казуси по наказателни дела от частен характер.
Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *