Партньор на Проватон
 ЕТО КОИ СА ПРОЕКТИТЕ, ЗА КОИТО ОБЩИНА ВАРНА СМЯТА ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ

ЕТО КОИ СА ПРОЕКТИТЕ, ЗА КОИТО ОБЩИНА ВАРНА СМЯТА ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ

Сподели в

Публично обсъждане на 13 проекта, които Община Варна има намерение да осъществи, ще се проведе на 14-ти ноември от 15.30 часа в зала „Пленарна“. За реализирането им местната управа има намерение да тегли заеми. Общата стойност на проектите е около 80 млн. лева. Част от парите се предвижда да бъдат осигурени чрез кредити.

Заемни средства ще са необходими за модернизацията и реконструкцията на рибарско пристанище „Карантината“. Общата стойност на проекта се изчислява на 16.5 млн. лева. Почти половината финанси могат да дойдат като безвъзмездна помощ. Необходимо е обаче Община Варна да с включи и със собствени средства, който могат да се осигурят чрез заем. С решение от септември 2017 Общински съвет даде съгласие за собствено участие и определи изтoчниците за финансиране на собственото участие, включително възможността за ползване на кредит. Очакваните срокове за реализация са от май 2018 до май 2020. Предвижда се заемът да се усвоява на няколко транша.

Във връзка с рибарското пристанище се предвижда и реконструкция на бул. „Първи май“. Става дума за улица, която ще бъде дълга 640 метра и широка 7 метра. Ще бъде изградена канализация и велоалеи. Стойността на проекта е близо 1.6 млн. лев. Финансирането от бюджета на общината да бъде 33 хил. лева, а останалото да е дългово финансиране.

По повод титлата на града за европейска столица на спорта през 2019-та година Общината има намерение да осъществи няколко проекта, свързани със спортната инфраструктура в града. Планира се изграждането на многофункционален спортен комплекс във „Владиславово“ на мястото на съществуващия нефункциониращ стадион. Имотът е с площ над 30 хил. квадрата. Техническият проект вече е изготвен. Предвижда се изграждането на зала с 317 места за зрители, обслужваща сграда, сцена за театрални изяви и зона за спорт на открито, която ще включва игрища за футбол, два тенис корта, две баскетболни игирща, скейт парк, писта за крос бягане, детска площадка, алейна мрежа, открит паркинг. Спортната зала ще бъде на три етажа.

Стойността на проекта е 7.5 млн. лева с ДДС. Дълговото финансиране е 7.2 млн. лева, а финансирането от общинския бюджет-263 хил. лева. Очакваният срок за реализация е до 18 месеца.

Парк и спортни съоръжения пък ще бъдат реализирани във „Виница“. Намерението е това да се случи върху парцел с площ над 6 дка. Техническият проект е факт. По план е включено изграждане на детска площадка, фитнес площадка, спортни площадки, обслужващи сгради, алейна мрежа, разполагане на парково обзавеждане, нови 20 паркоместа, видеонаблюдение. Предвидено е главният пешеходен и обслужващ автомобилен вход да бъдат успоредно на ул. „Албатрос“. Близо 2 дка ще бъде новата затревена площ. Ще се засадят нови дървета и храсти. Стойността на проекта е близо 1.8 млн. лева с ДДС. Дълговото финансиране е до 1.65 млн. лева. Средствата от бюджета са 107 хил. Лева. Очакваният срок на реализация е до 12 месеца.

Спортен комплекс има намерение да реализира Община Варна и на ул. „Студентска“. Имотът граничи на изток с ул. „Дубровник“. В миналото на територията му е функционирал стадион. Проектът предвижда реконструкция на съществуващ паркинг, които да бъде с 46 места, зона за отдих, детска площадка. Ще бъде изградена нова пътека за бягане, както и нови открити спортни площадки за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка, фитнес и тенис на маса. Стойността на проекта е близо 2.2 млн. лева. Дълговото финансиране до 2.1 млн. лева. До 123 хил. лева се очаква да са от общинския бюджет. Срокът на реализация е до 12 месеца.

Сред общинските проекти е и този за изграждане и ремонт на спортни и фитнес площадки на открито в училищата на територията на община Варна. Нужните средства са около 5.3 млн. лева. В случая средствата ще бъдат осигурени с изцяло дългово финансиране. Дейностите следва да се реализират в рамките на година. През 2017 стартира процес по преустройство на 10 спортни площадки в училища като процесът следва да продължи и за останалите школа. През 2019 година се предвижда изграждане на спортни площадки на открито в 14 училища и обособяване на фитнес площадки в други 4 училищни дворове. Изпълнението на проекта ще повиши качеството на жизнената среда на 10 400 ученици.

Предвижда се основен ремонт и реконструкция на площадки за игра на открито и спорт в детски градини и детски ясли. Стойността на проекта е 4.4 млн. лева. Планира се дългово финансиране за почти цялата сума. Очакваният срок за реализация е до 12 месеца.

Сред най-мащабните проекти в плановете на Общината е този за рехабилитация на уличната мрежа. Идеята е с 20 млн. лева да бъде извършен ремонт на 25 км от малките улички в града, като 13 млн. от общата сума да бъде осигурена чрез заем.

Проект за реконструкция и модернизация на варненския зоопарк също предвижда да реализира Общината. За целта са нужни 1.2 млн. лева. Смята се, че може да се осъществи в рамките на 18 месеца. Целта е да се подобри състоянието на цялата зона на зоопарка и по този начин той да стане по-привлекателен за посетителите и отговарящ на съответните стандарти за отглеждане на животни.

Подобрения местната управа предвижда и в социалната инфраструктура, така че да се осигурят подходящи условия за предоставяне на социални услуги в общността-„Кризисен център за деца“ и „Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица“. Стойността на проекта е близо 2.5 млн. лева, като 1.9 млн. лева могат да са по оперативна програма. Почти цялата останала сума се предвижда да дойде от заем. Очакваните срокове за реализация са 30 месеца от датата на подписване на Административен договор за безвъзмездна финансова помощ.

За ремонтът на сградата на филиала ТМПЦ-Варна са необходими 7.1 млн. лева, като до 5.7 млн. лева могат да дойдат по оперативна програма. За 1.4 млн. лева обаче е необходим заем. Предвижда се цялостна реконструкция на сградата. Възстановяване на 64 места на балкона.

Проектът за модернизиране на НЧ „Петко Славейков“ възлиза на 600 хил. лева. Основната сума може да бъде осигурена чрез оперативна програма.

Общината има намерение за реставрация, консервация и социализация на туристически обекти. Сред целите е съхраняване на ценностните характеристики на манастирски комплекс „Аладжа манастир“ и археологически обект „Римски терми на Одесос“. Проектът е за 9.8 млн. лева, от които около половината са от оперативна програма. Почти всички останали следва да дойдат от заем. Сроковете на реализация е 2 години от подписване на договора за безвъзмездна помощ.

Източник: Морето

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *