Партньор на Проватон
 9 признака, че ще бъдете успешни в това, което правите

9 признака, че ще бъдете успешни в това, което правите

Сподели в

Добра работа ли е да бъдеш продавач в магазин за хранителни стоки?“ , ме попита наскоро моята 13-годишна дъщеря.

„Не ми давай дълъг отговор тате, кажи ми само да или не“, допълни тя.

Може да спорим с часове за дефиницията на успеха. В крайна сметка, истината е че да бъдеш успешен означава нещо различно за всеки човек. Някои могат да кажат, че успехът се измерва с размера на банковата ви сметка, докато за други той е свързан с репутацията и уважението, което сте си спечелили от останалите. Трети може да кажат, че това е възможността да живеете по начина, по който искате, а четвърти ще го определят като влиянието, което сте оказали върху живота на другите хора

Когато моите деца ми задават подобни въпроси, винаги ми е било трудно да дам точен отговор. Неотдавна обаче една млада дама на име Джесика ме помоли да дам личното си определение за успеха по време на конференция, на която бях помолен да говоря. За моя изненада, в главата ми веднага изникнаха 9 отговора, които според мен описват успешните хора. Ето ги и тях:

1. Осъзнавате собствената си стойност

В началото на 20-те си години работех за компания, която уволняваше служители всеки петък. Всеки четвъртък провеждахме среща на мениджърския екип, на която решавахме кой трябва да бъде освободен на следващия ден. Това беше първият момент в моята кариера, в който започнах да мисля за стойността, която ние всеки ден създаваме за нашите организация. Когато осъзнаете колко ценен е вашия принос за компанията, за която работите и поискате да бъдете компенсиран адекватно за него, бързо ще постигнете успех.

2. Не търсите признание, но го получавате

Всички искаме нашите усилия и работа да бъдат оценени подобаващо. Има обаче разлика в това да правиш нещо с цел да бъдеш забелязан и да правиш нещо толкова впечатляващо, че да не може да остане незабелязано. Ако осъзнавате факта, че вашата работа, умения и резултати са това, което ще ви спечели похвали и уважение, то вече сте постигнали ниво на успех, на което повечето хора могат само да завиждат.

3. Намирате прогреса и промените за вълнуващи

Иронията на успеха се крие във факта, че в момента, в който спреш да печелиш, ти се превръщаш в провал. Успехът е постоянно движеща се цел.

Въпреки това, хората, които не се страхуват от постоянните препятствия, спънки и предизвикателства вече са открили пътя към успеха. Защо ли? Защото те знаят, че бъдещето е постоянно изменящо се. На тях им предстоят много нови победи и нови загуби. Те са успешни, защото приемат този факт, а не опитват да се борят срещу нещо, което не може да контролират.

4. Знаете, че можете да научите нещо от всеки човек

Когато човек е млад той обикновено се възхищава на хора, които са постигнали велики неща, като например Илон Мъск, Стив Джобс или Бил Гейтс. Имах късмета да работя заедно с някои от най-забележителните професионалисти в бизнеса, но едва когато започнах да обръщам повече внимание на моите не толкова видни и изтъкнати колеги разбрах, че човек може да намери полезни съвети от най-неочакваните места. Всеки човек има нещо важно, което може да каже, затова слушайте внимателно.

5. Готови сте да се борите със зъби и нокти, за да постигнете целите си

Независимо от това от къде идвате, кого познавате и колко опит сте натрупали, това, което отличава успешните хора от всички останали, е тяхната борбеност. Ако сте онзи тип човек, който не се спира пред нищо, когато си е поставил някаква цел, значи вече сте тръгнали по пътя по успеха, тъй като знаете какво точно искате и как да го постигнете.

6. Знаете кога да казвате „не“

Фактът, че понякога отказвате да изпълните нечия молба, не означава, че сте човек, с който се работи трудно. Това означава, че сте човек, който има мнение, позиция и граници, които не трябва да бъдат пресичани. Аз постоянно говоря с лидери, които ми казват, че умишлено предлагат лоши идеи по време на събрания, за да видят дали служителите им имат нужната увереност, за да ги отхвърлят. Те търсят именно хора, които знаят как да изразят своето несъгласие. Ако не се чувствате неудобно, когато казвате „не“, значи вече сте успели.

7. Диктувате собственото си бъдеще

В кариерата на всеки човек идва момент, в който спира да има нужда от външен контрол. Тези хора знаят каква е тяхната работа, разбират своята стойност за компанията и техните цели надхвърлят тези, които са им поставени от организация. Ако сте стигнали до тази точка във вашия живот, то вече сте успели, защото сте осъзнали, че животът ви е във вашите ръце.

8. Оценявате чуждия успех

Когато можете искрено и неподправено да се зарадвате за успехите на вашите съотборници, вие сте постигнали успех. Защо? Защото разбирате че всяко тяхно постижение е победа за целия екип, отдел или компания.

9. Обичате хората, с които сте се обкръжили

Ако обичате да ходите на работа, защото обичате хората, с които работите, то определено сте постигнали успех. Тези от вас, които гледат на колегите си като на част от тяхното семейство, знаят за какво точно говоря. Вие се подкрепяте, грижите един за друг и знаете, че каквото и да се случи в бъдеще, тези хора винаги ще ви бъдат приятели.

В края на краищата, може би въпросът, който трябва да си зададем, не е „Успял ли съм?“, а „Щастлив ли съм с мястото, на което се намирам, и с това, към което съм се насочил?“.

Тод Нордстрьом, директор съдържание в O.C. Tanner Institute, за Inc.com

сп. Мениджър

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *