Партньор на Проватон
 Как да сте във форма през есента? Упражнения в домашни условия!

Как да сте във форма през есента? Упражнения в домашни условия!

Сподели в

Градусите навън вече не са така високи, но тренировките на открито все още са възможен вариант за поддържане на фигурата.

В изпъстрения с есенни листа парк бърпитата и клековете с пудовка несъмнено са по-приятно преживяване. Скоро обаче градусите ще паднат още повече, но за да ви е благодарно тялото, вие не позволявайте настаняването на студените месеци по нашите ширини да провали фитнес режима ви. Защото истината е, че тренировките и поддържането на фигура не са мираж дори и през есента и зимата.

Искате да сте във форма, но не желаете да прекарвате часове в препълнен фитнес, а също и да губите време в задръствания, за да стигнете дотам… Спокойно, може да се грижите за фигурата и здравето си и в комфорта на собствения си дом. Единственото, от което се нуждаете, е фитнес уред за дома, удобен екип и не повече от един свободен час.

А на какви уреди точно да заложите и какви са основните съвети, които да следвате, тренирайки с тях, може да видите в следващите редове:

Бягаща пътека

Тичането е един от най-ефикасните начини за топене на мазнини, а бягащата пътека, като тази на Lotto Fitness, ви предоставя възможността да се разделяте с излишните килограми, докато сте у дома и гледате телевизия, например. Ако решите да отслабвате посредством активност на бягаща пътека, трябва да знаете, че кардио сесията трябва да е около 40 минути и най-добре на гладно.

Сутрин преди ядене се хабят най-много калории и тренировката ще е най-ефикасна, защото ще спомогне за забързване на метаболизма и горене на мазнини дори няколко часа след края на самото тичане. Трябва да сте наясно, че за да има ефект от бягането, то трябва да е с продължителност не по-кратка от 30-40 минути, защото процеса на топене на мазнини ще започне 15-20 минути след началото на тренировката.

Също така не трябва пулсът ви да пада под 60-80% от максималния ви, защото ако това се случи, тренировъчната сесия ще бъде неефективна. Максималният пулс се намира като от числото 220 се извадят годините, на които сте.

Но вземете под внимание, че ако не сте в добра физическа форма, не трябва от първата тренировка да се стремите да поддържате пулса си в такива рамки или да тренирате 40 минути. Ако не сте физически подготвени, започнете с тренировки по 20-25 минути и постепенно увеличавайте времето.

Също така при начинаещите в кардио тренировките максималният пулс по време на тренировка не трябва да надвишава 50-55% от максималния, защото на организма му трябва време да привикне към натоварването.  Ако сте във форма, може да заложите на интервално бягане.

То редува интервал с висока интензивност с такъв с по-малка, предоставящ възможност за възстановяване.

Важно е докато бягате, да не се държите за дръжката на пътеката, защото така натоварването върху краката спада и цялостният разход на енергия се намалява.

Друго значимо условие е винаги да започвате тренировката със загрявка от няколко минути, по време на които да ходите или да тичате с бавно темпо, за да загреете тялото и да подготвите сухожилията, мускулите и сърцето за предстоящото натоварване.

Велоeргометър

Това е друг уред, който е идеален за кардио тренировка у дома. Сесиите с него спомагат както за редуцирането на излишното тегло, така и за подобряването на работата на сърдечно-съдовата система.

Освен това обаче велоeргометърът предоставя не само аеробно, но и анаеробно натоварване, защото значително стяга мускулатурата на краката, като спомага и за прибирането на коремчето. Най-общо казано велоeргометърът може да се похвали с всички преимущества на колелото. Но, докато градската действителност и липсата на велоалеи, мръсният въздух или лошите метеорологичните условия навън през есенно-зимния сезон могат да помрачат карането на колело, то с велоeргометърът може да сте физически активни и да отслабвате, гледайки любимия си сериал.

Като при всеки един уред за домашен фитнес, за да усетите положителния ефект от натоварването си велоергометъра и за да няма негативни последствия върху тялото, той трябва да се използва правилно.

Това означава да внимавате за стойката си, когато сте на велоeргометъра. Не пренасяйте тежестта върху ръцете, защото така намалявате ефикасността от въртенето на педалите и хабите по-малко калории, а също така се понижава и напрежението върху мускулите на краката. Важно е и да не накланяте напред глава, защото това изкривява цялостната стойка и може да има негативно отражение върху състоянието на гърба ви в дългосрочен план.

За да бъде тренировката ефикасна, е от значение и екипът, с който сте. Дори и вкъщи, тренирайте с маратонки, когато използвате уреди като пътека за бягане, велоаргометър или кростренажор, те ще ви помогнат да намалите напрежението върху ставите, а също и да се предпазите от контузии.

Тренировката на велоeргометъра ще е максимално ефикасна, ако следвате правилото, споменато за тичането на пътека, а именно сесия не по-кратка от 20-24 минути, по време на която да поддържате пулса си в рамките 60-80% от максималния ви.

Важно е също така преди да започнете тренировката, да загреете тялото за 8-10 минути, въртейки велоeргометъра с по-бавно темпо.

Кростренажор

Това е поредният уред за тренировка в домашни условия, който се характеризира с всички плюсове на кардио тренировките, а именно топене на излишните мазнини, подобряване работата на сърдечно-съдовата система, понижаване на стреса, превенция срещу заболявания като диабет тип 2 и подобни.

Кростренажорът, включително и тези модели на Lotto Fitness, предлагани в магазините на Sport Depot, обаче натоварва мускулатурата значително повече, отколкото споменатите по-горе уреди.

Като плюсът е, че при него натоварването е не само върху мускулите от долната част на тялото, или при тези от горната, а е напълно равномерно разпределено. По време на тренировка с този уред се активират повече от 80% от мускулите в тялото, защото въртенето на педалите изисква участие на бедрата, седалището и прасците, в същото време ръцете, раменете и гръдните мускули работят за задвижване на кормилната част.

Освен това кростренажорът има и друг плюс, който не е за подценяване – подходящ е и за хора с по-наднормено тегло, които не са в добра форма. Това е така, защото упражненията с уреда симулират естествените движения на тялото и тежестта се разпределя равномерно, което предпазва ставите и предотвратява възможни контузии.

(в материала има продуктово позициониране)

woman.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *