Партньор на Проватон
 Толкова ли е страшно да те критикуват?

Толкова ли е страшно да те критикуват?

Сподели в

Никой не обича да бъде критикуван, но способността да приемате обратната връзка, дори когато тя е негативна, е от ключово значение за вашия успех. Когато тя е поднесена по подходящ начин, критиката може да ви помогне да подобрите вашите умения и познания. В действителност, страхът от получаването на критики може да ви попречи да достигнете пълния си потенциал. Макар че някои хора знаят как да се справят с критиките, без да изпадат в депресивни състояния или да се самосъжаляват, има други, които са по-чувствителни към негативните отзиви и чието самочувствие може да се разпадне напълно при малко по-остра критика.

Това са няколко начина да се научите да използвате критиките във ваша полза.

1. Разберете какво точно означава вашата първична реакция

Когато получавате критики, сърцето ви започва да ускорява своя ритъм, дланите ви започват да се потят и започвате да чувствате напрежение по цялото си тяло. Звучи ли ви познато? При някои хора негативните отзиви могат да предизвикат биологична реакция, наподобяваща тази, която мозъкът има, когато регистрира някаква заплаха външна заплаха. Тя не се различава от реакцията на нашите предци, когато те са виждали мечка в близост до техния лагер.

„Проблемът е в това, че понякога нашата естествена реакция се активира от ситуация, която мозъкът ни оценява като опасна, но всъщност тя не представлява никаква заплаха за нашето здраве“, казва д-р Брук Уачтлър, психолог и основател на BEW Consulting and Training

Получаването на критики не представлява реална физическа заплаха за нашата безопасност, но мозъкът ни може да я приеме като такава. Може да мислите, че негативната обратна връзка от вашия шеф може да означава, че вашата работа е заложена на карта и да започнете да се притеснявате за това как ще плащате сметките си, ако бъдете уволнен. Когато осъзнавате естеството на вашата първична реакция, вие отключвате възможността да разгледате така създалата се ситуация по един по-разумен и реалистичен начин.

2. Променете начина, по който гледате на критиките

„Мислите ни определят нашите чувства“, казва Уачтлър. Според нея причината за острата емоционална реакция, която се наблюдава при някои хора, не е предизвикана от самите критики, а от начина, по който ние разглеждаме негативните отзиви. Това обяснява защо различните хора реагират по различен начин на критиките; защо някои не им обръщат особено внимание, а други имат чувството, че светът им е на път да се разпадне. Нашите мозъци имат различна реакция към обратната връзка в зависимост от начина, по който ние я интерпретираме. Промяната в начина на мислене относно критиките започва  от вътрешния ни глас.

Когато получавате критики, първите ви мисли обикновено звучат ли като нещо от рода на: „Не съм подходящ за тази работа“ или „Аз съм пълен загубеняк“? Това е ужасен начин на мислене, който активира дефанзивната реакция на мозъка. Вместо това, трябва да си повтаряте наум, че въпреки грешката, която сте направили, вие сте способни да се справите с проблема. Това ще ви помогне да избегнете крайните емоционални реакции при следващият случай, в който получавате негативни отзиви.

сп. Мениджър

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *