Партньор на Проватон
 КАК ДА ЗАПОЧНЕ ТРЕНИРОВКАТА НИ: С КАРДИО ИЛИ СЪС СИЛОВИ УПРАЖНЕНИЯ?

КАК ДА ЗАПОЧНЕ ТРЕНИРОВКАТА НИ: С КАРДИО ИЛИ СЪС СИЛОВИ УПРАЖНЕНИЯ?

Сподели в

Вие вече сте във фитнеса, а часовника тик-така: Имате 45 минути, за които трябва да натренирате всички мускулни групи, ооооо, и да не забравите да направите и кардио. Тук възниква въпроса, с какво да започнете?

За съжаление, няма еднозначен отговор: Това зависи от вашите лични приоритети. Ако имате за цел да отслабнете, например, трябва да изберете подход различен от този, който би избрал човек, който се готви за маратон.

Преди да решите какво да изберете: силовите упражнения или кардиото, прочетете написания по-долу списък с тренировъчни цели и ги сравнете с тези, които вие сте си поставили.

ЗА ПОДДЪРЖАНЕ ОБЩОТО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ НА ОРГАНИЗМА  ЧРЕЗ ФИТНЕС

Когато става дума просто за поддържане на добра форма,  вие може би няма да можете да изберете с какво да започнете тренировката си.

Затова ще ви разкажем за едно проучване, в което били изследвани две различни групи мъже. Едната група мъже трябвало да започва тренировката си със силови упражнения в продължение на 24 седмици, а другата група –  с кардио.  В края на изследването, всички мъже са повишили физическата си и мускулна сила. Въпреки това, на групата мъже, правеща първо кардио тренировка й било нужно повече време за възстановяване. Два дни след тренировката, същата тази група е имала намалена концентрация на серумен тестостерон, което може да се окаже пагубно, ако искате да получите повече мускулна сила.

ИСКАТЕ ПРОСТО ДА СТЕ ПО-АКТИВНИ

Какво да изберете, ако целта ви е просто да добавите повече активност в ежедневието си? Физикът Alex Hutchinson предлага да разнообразявате тренировката си ежедневно, като по този начин ще подобрите издръжливостта на мускулите си. Според него подобрението на мускулната издръжливост се контролира от ензима AMP kinase.

Ако целта ви е да подобрите издръжливостта си, то тогава всяка една тренировка трябва да тренира различни мускулни групи и да започва по различен начин.

ТРЕНИРАТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕНО СЪСТЕЗАНИЕ

Планирате да бягате в маратон? Или пък ще участвате на състезание за вдигане на тежести? То тогава очевидно трябва да се съсредоточите върху постигането на конкретната цел. Например – ако ще участвате в маратон, трябва да правите повече спринтове и обратното. Когато искате да подобрите постиженията си при вдигането на тежести е противопоказно и нелогично първо да изморите организма си с кардио тренировка.

ИСКАТЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ

 

“Повечето пъти, вие ще предпочетете да започнете със силови тренировки” казва Noam Tamir, собственик на фитнес зала.

Musto също се съгласява – според него, ако сте по-умни ще започнете първо със силовите упражнения и след това ще правите кардио, което ще допринесе за окисляването на по-голямо количество мазнини.

Популярните високо интензивни интервални тренировки също допринасят за намаляване на теглото. Но те не трябва да се правят всеки ден. Оптималният вариант е те да се сведат до 3 пъти седмично, а през останалите дни да се наблегне на йога или спининг.

  
ПРЕЦЕНЕТЕ КОЕ УПРАЖНЕНИЕ ВИ Е ЛЮБИМО И ВИ НОСИ НАСЛАДА

Съжаляваме да ви го съобщим, но ако обичате повече да тичате, а недолюбвате тежестите, то тогава започнете тренировката си с тях, а оставете кардиото като „награда“  за накрая.

Енергията, която имаме зависи до известна степен и от интереса ни. Фокусирайте се първо върху това упражнение, което не ви е любимо. След това преминете към по-предпочитаните от вас. Вие несъмнено няма да се чувствате толкова уморени, особено като знаете, че по-неприятната част от тренировката вече е приключила.
Ако не тренирате професионално, а само за удоволствие, едва ли има особено значение с кое упражнение ще започнете тренировката си. Дори е добре да ги редувате, за да се разнообразявате. Ако обаче, искате да отслабнете, да увеличите размера на мускулите и издръжливостта си, то тогава е добре да се фокусирате и да изберете – силовите упражнения или кардиото.

 

mma.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *