Партньор на Проватон
 Възрастта на която порастваме

Възрастта на която порастваме

Сподели в

Юношеството в днешно време има съвсем различно измерение и продължителност, според психолози, в сравнение с юношеството преди години, пишат редакторите на PsyBlog.

Юношеството е периодът на съзряване на децата, когато те се оформят като съзнателни зрели и отговорни личности. Той традиционно трае между 10-та и 19-та година. Това са така наречените ни тинейджърски години. Но дали този период е достатъчен на днешното поколение, за да съзрее? Някои изследователи вярват, че този преход се е удължил поне до 24-годишна възраст.

Преди няколко десетилетия мнозина биха се оженили в на около 20 години. Но днес младите хора живеят с родителите си много по-дълго, отколкото преди. Много от тях не се женят поне до 30-годишна възраст. Много по-късно раждат деца и прекарват по-дълго време в образование.

“Дефинициите за възраст винаги са били произволни, но сегашното ни определение за юношество е твърде ограничено”, казва професор Сюзън Сойер, автор на изследването и обяснява: “Възрастта между 10 и 24 години е по-подходяща за определяне на юношеството в наши дни.

“Разширеното и всеобхватно определение на юношеството е от съществено значение за подходящо разработване на закони, социални политики и системи за обслужване”, допълват авторите. “Вместо 10-19 години, определението за юношество между 10-24 години съответства по-коректно на развитието на подрастващите и популярните разбирания за тази фаза на живот. Това би улеснило разширените инвестиции в по-широк кръг от ситуации”, заключват те.

сп. Мениджър

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *