Партньор на Проватон
 Във Варна представиха книга, която обединява шпионажа и руската кухня

Във Варна представиха книга, която обединява шпионажа и руската кухня

Сподели в

Шпионажът и кулинарното изкуство винаги са вървели ръка за ръка, и на едното и на другото място се забъркват големи каши, съобщи Павлин Павлов, бивш офецер от контраразунаването и автор на 11 книги, който представи днес във Варна преведената от него книга на Маркус Волф “Тайните на руската кухня”, предаде репортер на Moreto.net.

Творбата съдържа интересни факти от живота на Маркус Волф – легендарен разузнавач и различни кулинарни рецепти.

“Тази книга я открих съвсем случайно на компютъра в книжарница в Кьолн. Поръчах си я, но беше свършила. Дълго време я търсих, но никъде не я намерих. Един ден синът ми я откри в електронен вариант, по-късно дъщеря ми пък я намери в архивен склад. След като вече разполагах с нея, започнах да я превеждам и откупих правата й от жената на Маркус – Андреа Волф”, сподели авторът.

Според него хората наричат Маркус Волф човекът без лице, защото в продължение на 25 години колегите му от Германия не успяват да намерят нито една негова снимка, независимо, че той е шарил непрекъснато по света за срещи със своите агенти.

Ген. Маркус Волф е роден в гр. Хехинген (Германия) в семейството на известния немски драматург и поет Фридрих Волф. Негов брат е световноизвестният кинорежисьор Конрад Волф, а баща му е станал основоположник на вегетарианското движение в Германия.

Маркус е офицер – генерал-полковник, в Германската демократична република (ГДР), ръководител на Службата за външно разузнаване на ЩАЗИ от 1958 до 1986 г., един от най-легендарните разузнавачи по това време. През 1933 г. той и семейството му са изгонени от нацистите и са приети в Москва, където се запознава с руската кухня, с която Павлин Павлов е срещнал трудности.

“Дълго време издирвах думата „андрети“, за да намеря превода й. Накрая разбрах, че това са кюфтета, кръстени на жената на Маркус – Андреа”, сподели с усмивка Павлин.

В края на книгата, авторът предоставя и 4 негови рецепти, една от които е рибена чорба по далянджийски:

“Тази рецепта ми е останала от Данко Гърка, капитана на даляна при първа буна, енигматичния варненски рибар, моя скъп и непрежалим приятел.

Рибената чорба, приготвяна на даляна (неподвижно морско риболовно съоръжение), не е просто супа от риба, а непременен и съпътстващ елемент от живота на рибарите-фукарии по брега. Когато сутрин преди изгрев слънце се тръгва “на воле”, т.е. да се обира рибата от мрежите на даляна, определеният готвач набързо, за да не закъснее за лодката, нарязва зеленчука и го слага в тенджерата на котлона на слаб огън. Точно след 40 минути лодката се връща от даляна, а зеленчуците са се сварили в тенджерата. Ако морето е “дало” риба, веднага се очиства съответното количество и се слага в чорбата. Ако няма риба се яде постна зеленчукова чорба.

Продукти:

1 кг шест до осем вида черноморска риба;

800 грама картофи

3 домата или 1/3 консерва домати или една чаша “пресечено” от бутилката

2 броя пиперки-капия

2 глави стар лук

2 моркова

4-5 яйца

2 лимона

1/2 кофичка кисело мляко

1 връзка дивисил (лющян)

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се нарязват на ситно и се слагат в тенджера с 3 литра вода и сол на вкус се варят. Рибата се почиства. В отделен съд се разбиват само жълтъците от яйцата и сока на лимоните и 1/2 кофичка с кисело мляко. Когато зеленчуците почти са сварени, в тенджерата се слагат доматите. След 10-10 минути се слага рибата заедно с дивисила. На всиок градус се вари чорбата още около 10 мин., след което супата се оставя на изключен контрол на къкри, докато по-едрите риби се изваждат и обезкостяват.

След като очистеното месо се сложи обратно, тенджерата се маха от котлона. С черпака се взема от бульона и се налива с съда със застройката. Бавно черпак по черпак се налива и бърка в застройката, докато температурата в съда със застройката се изравни приблизително с тази в тенджерата. След това количеството се налива обратно в тенджерата, като се бърка леко с черпака. Супата е готова.

 

морето.нет

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *