Партньор на Проватон
 Френският посланик на визита във Варна

Френският посланик на визита във Варна

Сподели в

Дипломатът идва във Варна за отбелязването на стогодишнината от Примирието от 1918 година На 9 ноември 2018, в 10 ч., в рамките на посещението си във Варна и по случай стогодишнината от Примирието от 1918, посланикът на Франция в България, Негово Превъзходителство Ерик Льобедел, ще положи венец пред паметника на френските войници и моряци, загинали във Варна по време на Кримската война (1854 г.-1855 г.).

В периода на Кримската война Варна е етапен пункт по пътя на френско-британския експедиционен корпус към театъра на военните действия. Вследствие на холерната епидемия голям брой войници погиват и са погребани първоначално в днешната Морска градина. Това съобщават от франкофонския център във Варна.

Отдаването на почит към френските войници във Варна ще се състои само няколко дни преди церемониите по случай 11 ноември и честването на стогодишнината от Примирието. По този повод Френският институт в София ще представи колективен труд на тема Първата световна война на Балканите (с участието на господин Благовест Нягулов от Института за исторически изследвания към Българска академия на науките), както и изложба, посветена на Жорж Клемансо.

В края на ноември изложбата ще бъде представена и във Френския институт във Варна.

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *