Партньор на Проватон
 Във Варна:Предлагат щадящи методи за наказания на малолетни и непълнолетни

Във Варна:Предлагат щадящи методи за наказания на малолетни и непълнолетни

Сподели в

През 2017 г. в България 1152 непълнолетни са изправени пред наказателен съд, което е травмиращо не само за тях, но и за близките им. В Европа и света вече успешно се прилагат алтернативни подходи за отклоняване от наказателно производство на младежи и непълнолетни, като медиация, обществено-полезен труд, образователни и обществени дейности и др.

По този повод във Варна се провежда двудневно обучение,  насочено към прокурори, съдии, полицаи, представители на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, психолози, служители на отделите “Закрила на детето”.

„Основната цел на обучителната програма е да популяризира в България отклоняването от наказателното производство на младежи и непълнолетни“, каза за „Черно море“ Йоана Терзиева, експерт и изследовател. По думите й става въпрос за по-щадяща форма на работа с младежи, извършили престъпления, която е за предпочитане пред лишаването от свобода.

„Специалистите, с които се срещаме в рамките на тези обучения, споделят, че колкото повече форми за извеждане на децата от наказателната процедура се прилагат, толкова по-добър е резултатът. В момента имаме един остарял закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и неуспешно се правят опити той да бъде реформиран. Нашият закон третира по един и същи начин престъпленията и противообществените прояви. Друга критика е влизането в рамките на този закон на малолетните деца. Когато говорим за отклоняване, трябва да е ясно, че отклоняващи практики може да се прилагат единствено и само спрямо наказателно отговорни лица, които са извършили леки престъпления. Много неща в България все още не са добре развити и най-вече социалните услуги, които са специализирани за деца, извършители на престъпления. Нямаме достатъчно специалисти, които да работят с тези деца, това затруднява работата на институциите, затруднява и реформата, защото винаги стои въпросът какви са алтернативите, към които ще бъдат насочени децата“, каза още Йоана Терзиева.

Целта на алтернативните методи е да бъдат избегнати отрицателните последици от наказателното съдопроизводство и криминалната регистрация на младежите. Това щади психиката им и служи за превенция, тъй като случаите на рецидивизъм при използването на тези методи се оказват по-редки.

 

Морето.нет

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *