Партньор на Проватон
 Васко Василев на среща с варненската публика утре

Васко Василев на среща с варненската публика утре

Сподели в

Концертът утре във Варна е част от турнето на виртуозния цигулар в страната. По традиция, цигуларят не обявява репертоар, нито дали ще има гости-изпълнители, така че на концерта можем очакваме напълно неочакваното. Виртуозният цигулар отново успя да отдели 7 дни за 7 концерта. За първи път има планирани концерти в градовете Добрич и Самоков. Поредица от изненади е планирал Васко Василев във връзка с турнето му в страната.

Заради изключително верните фенове и приятели на Васко във фейсбук групата, този път всички новини, снимки и видео материали до и около концертите ще бъдат публикувани с приоритет именно там. От екипа на Васко издадоха, че планират специално издание на компилация с най-популярните композиции в изпълнение на цигуларя, както и обмислят различни възможности за срещи на Васко с почитатели. Билетите бяха пуснати в продажба в мрежата на Ивентим на уебсайт www.eventim.bg и в магазините на Офис 1 и Германос.

Цените са на стойност 20, 30, 40, 50, 60 и 80 лева.

Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в град София. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча. На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия.

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист. Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни . Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други.

Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г. През 2011 година става съдия в журито на българския X Factor. През октомври 2016 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен от президента Росен Плевнелиев. При удостояването си Василев заявява: „Аз имам и други награди, но за мене наградата „Кирил и Методий“ – все пак това е българска награда, е най-хубавата.“

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *