Партньор на Проватон
 СТУДЕНТИ ОТ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ОТНОВО НА ВОДЕЩО МЯСТО В КОМПЮТЪРНАТА МАТЕМАТИКА У НАС

СТУДЕНТИ ОТ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ОТНОВО НА ВОДЕЩО МЯСТО В КОМПЮТЪРНАТА МАТЕМАТИКА У НАС

Сподели в

два златни и три сребърни медала се завърна от Пампорово екип студенти от първи, втори и трети курс на специалност „Софтуерни и интернет технологии” в ТУ – Варна. Отличната си подготовкапо математика и програмиране те защитиха наседмата Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков”(СompMath 2018). Тази година домакин на състезанието беше ПУ „Паисий Хилендарски”.

Златни медали заслужиха Соня Лазарова и Христо Фотакиев, а сребърни – Жени Минчева, Евгени Христов и Иван Йорданов. Ръководител на отбора е доц. д-р Златка Матева. Нейни помощници в подготовката на състезателите тази годипа бяха магистрите от ТУ-Варна и участници като състезатели и организатори във всички досегашни издания на олимпиадата, инж. Красимир Димитров и инж. Максимилиан Маринов..

“Обучаващата катедра „Софтуерни и интернет технологии“ подготвя софтуерни инженери и програмисти за предизвикателствата на технологичното настояще и бъдеще. Стремежът на преподавателите обаче е да развиват и креативността на студентите, да ги мотивираме да разчитат на своя интелект и мислене, освен на компютъра и технологиите.” – споделя доц. Матева. Компютърната математика, съоръжена със специфичен алгоритъм, е именно дисциплина, която обединява силата начовешката мисъл и талант с потенциала на компютъра.Чрез нея студентите откриват успешни решения на приложни и научни математически задачи,включително свързани с производството.

За допълнителната подготовка за състезанието, за задачите с далеч по-висока сложност от учебните изисквания, разказва златната медалистка от студентската олимпиада, третокурсничката Соня Лазарова: ​„В началото е само амбицията да се докажеш” – споделя тя. – “Подготовката ни започна два месеца преди участието в Пампорово. Първият етап беше вътрешен университетски кръг с 20 контролни задачи за селекция на студентите с най-добри резултати, които влизат в отбора и започват специална подготовка. И така, след учебните лекции и упражнения в делничните дни и всяка събота, а понякога и в неделя, доц. Матева и колегите ни,доскорошни магистри и златни медалисти в двестудентски олимпиади, Красимир и Максимилиан,събираха отбора. Въпреки, че те и двамата вече работят във фирми, абсолютно безкористно работиха с нас по 5-6 часа. Решавахме задачи, обясняваха нинеобходимата теория, проигравахме различни сценарии – по колко начина може да бъде решена дадена задача и кой от тях е добре да изберем. Как трябва да въведем в компютъра условията на задачата така, че впоследствие– ако не зацикли, както се случва, сам да осъществи допълнителните изчисления. Решавахме и всякакви задавани теми от предишните 6 издания на олимпиадата. Даваха ни и домашни упражнения. За този подготвителен период решихме общо над 400 задачи, а на самото състезание всеки решаваше 30задачи за 4 часа с помощта на системата за компютърна математика. А подготовката ни не приключи в университета – решавахме задачи и през целия ден по време на дългото пътуване до Пампорово.Пристигнахме поуморени в хотелския комплекс, вечеряхме, и… отново се занимавахме до късно с компютърна математика.”

В олимпиадата участваха 13 университета от страната с общо 61 състезатели. Традиционно те са разделени в 2 групи: група А е за студентите с основна специалност „Математика”, а в група Б са студенти от специалности в професионалните направления на техническите и природните науки. На тази олимпиада не е обявеноофициално отборно класиране, но със спечеленитемедали и средния брой точки, отборът на ТУ–Варназаема първото място в групата. Традиционниятконкурент в група Б на състезанието, ТУ – София,отстъпва тази година значително назад внеофициалната класация.

След постижението от тази математическа есен, трите отборни първи места на ТУ – Варна в олимпиадата в предходни години и десетките индивидуални златни, сребърни и бронзови медали несъмнено вече имаутвърдена и водеща школа по компютърна математика в Технически университет – Варна и, разбира се – по програмиране.

Петима участници в олимпиадата – пет забележителнис таланта и трудолюбието си младежи, всеки със своята индивидуалност. Много характерно е личностното израстване на Соня Лазарова. Тя е не само блестящ математик, но и спортист. От 4-годишна възраст Соня е в тренировъчните зали по художествена гимнастика на варненския клуб „Грация” и впоследствие 16 години енегова титулярна състезателка с десетки спечелени златни, сребърни, бронзови медали на регионални, национални и международни състезания. От 2 годинислед лекции в университета младото момиче отново бърза за изяви в любимия спорт, но вече като треньор и хореограф в същия клуб и като съдия при различни турнири. А най-младият от екипа – първокурсникът Иван Йорданов, едва започнал обучението си като студент и само за 2 месеца подготовка, спечели първия си сребърен медал.

Постиженията на талантливия отбор математици ипрограмисти от Варна и трудолюбието на всички млади хора, които пълноценно се изявяват в лекционнитезали, на олимпиади, спортни състезания, различни научни форуми и в практически проекти, несъмнено сазалогът за едно по-добро бъдеще на България.​​​

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *