Партньор на Проватон
 Подготвени ли сте за най-лошия сценарий?

Подготвени ли сте за най-лошия сценарий?

Сподели в

Много хора, които познавам, смятат себе си за песимисти. Когато им предложите да отидете на театър, първата им реакция ще бъде да ви кажат колко ще претъпкано. Когато им представите новата си идея за разрешаването на проблем в работата, те ще ви кажат, че вашите колеги няма да я харесат и ще започнат да ви обясняват как всъщност тя няма да проработи. Когато им споделите ваша мечта, те ще ви изредят редица причини, поради които тя няма да се превърне в реалност.

Ако и вие сте един от тези песимисти, може да започнете да си мислите, че нещо не ви е наред. Това може да ви накара да започнете да търсите някакъв начин да гледате на нещата от добрата им страна, вместо винаги да търсите потенциални недостатъци.

Истината обаче е, че вашият песимизъм може да бъде полезен, вие просто не знаете как да го използвате правилно.

Изследванията на процеси и системи за постигането на цели показват, че съставянето на планове е от решаващо значение за успеха ви във всичко, с което се захващате. Тези планове трябва да включват конкретните стъпки, които трябва да предприемете, за да успеете. Те трябва обаче да включват и добро разбиране на всички бариери и препятствия, които могат да ви попречат да постигнете целите си.

Тук е мястото, в което трябва да позволите на вътрешния си песимист да заблести. Следващият път, когато изграждате план за постигането на някаква цел, без значение дали става въпрос за ваша лична цел, за такава на ваш колега или на компанията като цяло, дайте гласност на своя песимизъм и разкрийте всички неща във вашия план, които могат да се объркат. В края на краищата, ако наистина искате да постигнете тази цел, ще трябва да бъдете подготвени за най-лошия сценарий.

Номерът при здравословния песимизъм е да не го използвате като причина да се откажете от преследването на тази цел. Вместо това, след като изложите песимистичната си гледна точка и разкриете потенциалните проблеми и пречки пред плана, фокусирайте цялото си внимание върху намирането на решения за тях. Гледайте на тези препятствия като на неща, които могат да бъдат предотвратени с нужната подготовка.

Систематизирайте потенциалните проблеми

Кои от пречките, които сте успели да идентифицирате, е малко вероятно да се превърнат в реалност? Кои от тях са по-маловажни? Отбележете си в списък тези препятствия, които не са от първостепенно значение. Най-общо казано, това са потенциални проблеми, които трябва да имате предвид, но не и неща, с които трябва да си губите времето в момента.

След това, идентифицирайте проблемите, които представляват най-голяма заплаха пред постигането на вашите цели, особено тези, които е силно вероятно да се материализират. Това са препятствията, на които трябва да се обърне внимание веднага.

Преди да се захванете с превръщането на вашата цел в реалност, помислете какво може да направите, за да сведете до минимум въздействието на тези потенциални проблеми. Може би трябва да привлечете в екипа си определени специалисти, да подсигурите конкретни ресурси или да получите разрешения за действие от по-висшестоящ мениджър в компанията.

Не използвайте проблемите като извинение

Ако има някакви препятствия, които не можете да избегнете, разберете какво може да бъде направено, за да се ограничи негативното им влияние, преди да се превърнали в кризи. Когато анализирате по-задълбочено вашия план, може да се откажете от преследването на тази цел, защото в момента има твърде много проблеми, които не могат да бъдат решени, но също така може и да решите да решите да продължите напред с надеждата, че някак си ще се справите с тези привидно непреодолими препятствия. Най-важното в случая е, че вие няма да бъдете неподготвени и изненадани, когато тези проблеми се появят.

Имайки всичко това предвид, аз бих ви посъветвал да не се отказвате твърде бързо. Често хората са по-склонни да отговорят на молба за помощ, след като вече сте започнали работа по даден проект. Когато видят колко неща сте постигнали до момента, те ще бъдат по-отворени към възможността да ви помогнат в постигането на вашата цел, отколкото ако отидете при тях със същото предложение, преди да сте започнали работа.

В крайна сметка, вашият песимизъм може да бъде полезен, а не вреден, стига да го използвате по предназначение.

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com

https://www.manager.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *