Партньор на Проватон
 В нито един университет няма да ви научат на това

В нито един университет няма да ви научат на това

Сподели в

Ако виждате себе си в ръководна роля в близкото или далечното бъдеще, има няколко факта за лидерството, които трябва да научите възможно най-бързо, ако искате да се откроите от множеството посредствени шефове, които са стигнали да тази си позиция по някакво необяснимо стечение на обстоятелствата.

Според мен най-големият проблем пред младите и неопитни лидери идва от това, че най-полезните управленски навици, които стоят в основата на всички успешни и печеливши компании, не се преподават в бизнес училищата и не намират голяма подкрепа в корпоративните среди. Това оставя много млади хора с погрешни представи и разбирания за лидерството, уповаващи се на митове и философии от далечното минало, които не са приложи в съвременната бизнес среда.

Ако мислите, че самоувереността, харизматата, арогантното перчене и властното присъствие са най-важните качества, които трябва да притежава един лидер, то следващите няколко реда ще ви оставят разочаровани. Истината е, че това не са неща, които могат да окажат трайно влияние върху хората. След известно време вашите служители ще свикнат с по-авторитарния ви подход и ще спрат да обръщат внимание на вашите прищевки.

Ако искате да бъдете успешен лидер, трябва да фокусирате вниманието си върху изграждането на устойчиви връзки с вашите служители, които се базират на взаимно уважение и доверие.

А какво точно трябва да направите за целта? Какви са лидерите, които хората са готови да последват дори в огъня? Това са 6 ключови черти, които са характерни за тези лидери:

1. Лидери, които не се страхуват да грешат

Най-добрите лидери изпъкват над останалите не защото мислят, че са винаги прави, а защото не се страхуват да грешат! Обратно на самоуверения шеф, който провъзгласява със силен глас своята позиция и пренебрегва различните гледни точки и предложенията, идващи от неговите служители, ефективните лидери са уверени в способностите и познанията на своите служители и не се страхуват да отстъпят, когато тяхната позиция бъде опровергана с факти. За тях е по-важно да открият правилното решение на проблема, отколкото да бъдат прави.

2. Лидери, които слушат повече, отколкото говорят

По какво може да разпознаете некомпетентните лидери? Лесно е, това са онези лидери, които се хвалят най-много. Това е техният начин да прикрият личните си недостатъци. Уверените лидери са наясно със собствените си познания и способности. Те нямат нужда да се хвалят със своите умения и постижения, а искат да разберат какво могат техните служители. Те задава въпроси(на които в много случаи знаят отговора)с помощта на които да опознаят по-добре членовете на своя екип, като например как се прави нещо, какво ви харесва в работата, от какво имате нужда, за да бъдете по-продуктивни. Да, те обикновено имат широки познания, но никога не отказват възможността да научат нещо ново

3. Лидери, които насочват светлината на прожекторите върху другите

Искате ли да разберете какъв е най-бързият начин да се превърнете в добър лидер? Спрете да търсите слава и вместо това насочете вниманието на всички към постиженията и успехите на членовете на вашия екип. Като ги поставяте в светлината на прожекторите и празнувате всеки техен успех, вие им помагате да станат по уверени в собствените си възможности и изграждате у тях непоклатимо доверие и лоялност към вашите лидерски способности.

https://www.manager.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *