Партньор на Проватон
 Доброто управление е сила – колективна сила!

Доброто управление е сила – колективна сила!

Сподели в

Няма универсална рецепта за изграждане на идеалния лидер, но според експертите, мениджърите, които искат да работят над себе в тази посока, трябва да развиват четири основни умения. Те са: максимално фокусиране върху процеса, умение да се преборите с динамичния характер на вашата организация; постоянен стремеж за съгласуваност и постигане на яснота чрез разговор.

За много организации, лидерството все още е в една сива зона – как да го определим, къде да го намерим, как да го развиваме, къде да го прилагаме, колко от него е необходимо и кога трябва да го променим?

За да се опитат да помогнат на работодателите да се подобрят в тази област, „Организацията на промените в поведението на консултанти“ спонсорира докторска степен в ръководството на Университета в Кеймбридж, която да разучи и обясни кое прави лидерите добри.

Въз основа на това изследване Соня Бикнел, Зой О’Конър и техни колеги разработиха набор от насоки за “ръководни принципи”, които да помогнат на организациите да отсеят това, което лидерството означава за тях, както и да им помогнат да оформят, мотивират и задържат лидерите.

Първият принцип е, че лидерството трябва да бъде процес, а не просто да се фокусира върху един човек, казва Бикнел. “Има много лостове и благоприятни фактори в организации, които, ако се развиват целенасочено, дърпат хора напред.”, обяснява тя.

“Ефективното лидерство е процес, който непрекъснато се стреми да развие усещането за обща съгласуваност. Докато някои хора на лидерски позиции, могат да бъдат харизматични и вдъхновяващи останалата част от нас трябва да оптимизира обхвата на лостовете и благоприятните фактори, които са на наше разположение“, разяснява Бикнел.

„Лидерите и техните организации трябва да заедно в един динамичен танц “, продължава тя.

Да бъдеш в състояние да създаваш съгласуваност в рамките на неяснота и несигурност е лидерство. Това означава да имаш способността да тълкуваш данните и всяка конкретна ситуацията. В света, където бизнесът е все по-сложен, капацитета на всеки, който трябва да следи всички потенциални промени, засягащи неговата организация е силно ограничен.

Поради това лидерството е избутано в друг ъгъл. Лидерството изисква непрекъснат, целенасочен диалог, който да гарантира, че организацията върви в правилната посока. Повечето хора възприемат лидерството като силно индивидуална дейност. Това не е точно така – лидерството включва създаването на колективна сила и поддържането й – сила, която да води организацията напред и да я прави конкурентноспособна. Накрая лидерите трябва да се уверят, че използват правилния език, с който общуват с другите, за да постигнат това. Правилното общуване придава на лидерството вярната посока и го прави ефективно.

Мира Уайт, OpenForum

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *