Партньор на Проватон
 Две нови книги, с които тийнейджърът ще се завърне към четенето

Две нови книги, с които тийнейджърът ще се завърне към четенето

Сподели в

Книжният пазар у нас в последните години преживява истински ренесанс. Постоянно се появяват нови и нови книги, коя от коя по-интересни. Това до известна степен води и до объркване, като се зачудите какво точно а си купите.

Ще си позволим да ви препоръчаме две от новоиздадените юношески книги, в които децата ви биха се влюбили, а и на вас самите също ще са ви интересни.

Едната е с леко странното заглавие „Момичето, което изпи луната“. Автор е Кели Барнхил, а романът спечели тазгодишния медал „Нюбери“ за детско-юношеска литература.

Представянето също е интересно и грабващо вниманието:

Имало едно време едно момиче, което нямало спомени.
Имало едно време един дракон, който никога не пораснал.
Имало едно време една баба, която не казвала истината.

Имало едно време едно блатно чудовище, което било по-старо от света, обичало света и хората в него, но невинаги знаело правилните думи, които да изрече.

Имало едно време едно момиче, което нямало спомени. Чакай. Това казах ли го вече?
Имало едно време едно момиче, което нямало спомени да е губило спомените си.

Имало едно време едно момиче, което имало спомени, които я следвали като сенки. Те ґ шепнели като призраци. То не можело да ги погледне в очите.

Имало едно време един мъж в тога с лице като лешояд.
Имало едно време една жена на тавана.

Имало едно време черна коса, черни очи и един зов за справедливост. Имало едно време една жена с коса като змия, която казала: Тя е моя, и наистина го вярвала. А после я отвели.

Имало едно време една тъмна кула, която пронизвала небето и обвивала всичко в сивота.
Да. Всичко това е една приказка. Това е моята приказка. Просто не знам как свършва.

Имало едно време нещо страховито, което живеело в гората. А може би гората била страховита. Или пък целият свят е отровен от злини и лъжи и е най-добре да го узнаем веднага.

Не, мили ми Фириан. И аз не го вярвам това последното.

Втората книга се казва „Серафина и магическият жезъл“, като това е втората книга от трилогията за героинята на Робърт Бийтли. Първата е „Серафина и черният плащ“ и печели престижната литературна награда „Пат Конрой“ в категорията за детски книги и се превръща в бестселър на AmazonBarnes & Noble и Publishers Weekly. В класацията на New York Times се задържа повече от 60 седмици. През 2015 година става най-харесваната детска книгa в Goodreads.

„Серафина е необичайно и смело момиче, което се изправя срещу много опасности в романа, но освен това разплита и мистерията около собствения си произход. Много деца и младежи, включително собствените ми дъщери, откриват у нея черти, с които могат да се идентифицират“, разказва Бийти в свое интервю.

Дори да почнете от втората книга за Серафина, няма да е проблем и пак ще се насладите на историята и приключенията на смелата девойка.

Робърт Бийти създава завладяваща поредица от детски романи с ярки и убедителни герои, в която мистерия, магия и исторически факти се смесват в едно вълнуващо и неустоимо цяло.

Като бонус нека споменем още едно ново заглавие „Камъните падат, всички умират“ от Линдзи Рибар. Ето за книгата на кратко:

Семейство Куик умеят да крадат.

Умеят да крадат мисли, чувства, спомени, копнежи и дори физически белези. Единственото, което им е необходимо, е контакт с вас или ваша вещ. Разбира се, никой не знае за дарбата им. Никой не знае и че Скалата, под която градчето Три Пийкс е сгушено, ще се срине върху всички, ако Уилоу Куик не изпълнява редовно ритуала на триадата.

Аспън Куик с удоволствие решава да изкара лятото у баба си. Особено когато приятелите му Тео и Бранди (в която Аспън е влюбен много тайно и много отдавна) решават да го придружат. Първоначално всичко върви добре. Той помага на баба си за ритуала, а скоро, сякаш с магия, Бранди зарязва Тео и се влюбва в Аспън. Случайност? Едва ли. Но нещата започват да се влошават, когато в играта се появява книжарката Лия, чието присъствие повдига въпроси за една неясна смърт, за едни съмнителни действия и за една зловеща семейна история.

Кои са всъщност семейство Куик и как можеш да се измъкнеш от притегателната им, манипулативна аура?

Която и книга да вземете, няма да сбъркате. И не забравяйте, че чететено е едно от най-големите удоволствия, отделно че развива ума, въображението и обогатява речника.

А ако си мислите, че нямате време за книги, то просто не сте попаднали на достатъчно добро и увлекателно четиво 😉

МамаМия

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *