Партньор на Проватон
 Уникална фотоизложба на морска експедиция от преди 30 години откриват във Варна

Уникална фотоизложба на морска експедиция от преди 30 години откриват във Варна

Сподели в

Варненският археологически музей подготвя фотоизложба по повод 30-ата годишнина от морската експедиция „По пътя на спондилуса”.

Експозицията ще бъде открита на 27 октомври и ще може да бъде видяна до декември. В нея ще бъдат показани архивни фотографии, модел на кораба “Камчия”, компасът и бинокълът на кораба от морската експедиция проведена през 1988 г. от двама варненски археолози проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов.

Повод за провеждането на тази експедиция е откриването в световноизвестния варненски халколитен некропол на накити, изработени от мидата спондилус. Тъй като този вид мида се среща само в Средиземно море, находките от некропола са доказателство за наличието на древни търговски контакти. Основната цел на експедицията е да бъдат проучени търговските маршрути, свързвали Средиземно и Черно море през праисторическата епоха. Плаването започва на 7 септември и завършва на 22 октомври 1988 г. То е осъществено с водолазния кораб „Камчия” и материалната и логистична подкрепа на ДП „Черноморски риболов” – Варна. Маршрутът на експедицията започва от Варна, преминава през Босфора, Мраморно море, Дарданелите, Егейско море, Атина, егейските острови и обратно.

През 2013 г. беше създадена и книга за морската експедиция „По пътя на спондилуса”, в която са описани подготовката и провеждането на експедицията от капитана на кораба Веселин Венков.

варна утре

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *