Партньор на Проватон
 Да, това е рисунка и се вижда най-добре отвисоко

Да, това е рисунка и се вижда най-добре отвисоко

Сподели в

А посланието е „надежда“…

“Велико чудо е човекът“, гласи една крилата мисъл. Истината е, че няма „по-човешка“ дейност от изкуството, но уви то е най-нетривиалната такава. За пореден път имаме повод да се удивяваме от възможностите на човека да твори красиви неща. Френският художник Saype може да създава живопис, простираща се на 1.2 акра земя или 4856.23 квадратни метра. Той не се нуждае от бяло платно – поле за изява е самата природа.

Последната му творба, простираща се на тези внушителни мащаби върху тревиста площ, изобразява малко момиче, което пуска корабче от оригами в женевското езеро. С това художникът отправя апел за надежда, насочен към бежанците. Гигантското изображение може да се види най-добре отвисоко.

„Детският образ се повтаря в изкуството ми, тъй като смятам, че бъдещите поколения са тези, които рано или късно ще поемат света в ръцете си. Важно е те да бъдат чувствителни за проблемите на своето настояще“, споделя Saype. Момиченцето от картината носи името „Бъдеще“ и символизира именно тези убеждения на художника.

Той използва биоразградими бои, направени от естествени пигменти. Проектът има за цел за подкрепи SOS Mediterranee – морска хуманитарна организация, посветена на спасяването на мигранти в Средиземно море. По статистика на Върховния комисариат на ООН за бежанците, направена по-рано този месец, е установено, че само през 2018 г. повече от 1600 души са загинали или изчезнали, докато се опитват да стигнат до Западна Европа от Северна Африка и Средния Изток по море.

През юли Saype нарисува подобна мащабна творба за музикалния рок фестивал Eurockéennes de Belfort във Франция. Негова биоразградима картина краси и ски пистата Chaux-de-Mont в Швейцария.

ева.бг

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *