Партньор на Проватон
 Бизнесът във Варна планира да открие над 1000 работни места

Бизнесът във Варна планира да открие над 1000 работни места

Сподели в

Близо 1200 работни места планират да разкрият фирми във Варна. Това сочат резултати от анкетно проучване за потребностите на работодателите от работна сила в областта. Резултатите от допитването са оповестени на заседание на постоянната комисия по заетост към Областен съвет за развитие, съобщи Moreto.net.

В анкетирането са обхванати 123 работодатели, което е 94,6% от първоначалната статистическа извадка. Според резултатите 20,3% от анкетираните фирми не търсят неквалифицирана работна сила, 75,4% смятат да търсят кадри за постоянна заетост, а 8,4% – за изцяло сезонна заетост.

Според обобщените данни за Варненско се предвижда да бъдат разкрити общо 1165 работни места за персонал с определена професионална квалификация и 298 с други професии.

Най-много от работодатели ще търсят специалисти с професионална квалификация „електротехник”. Следват професии в сферата на туризма (готвач, камериер, администратор в хотелиерството, сервитьор-барман).

Най-голям брой работни места ще се разкрият за кадри с квалификация по професиите „камериер” (11,2% от местата), „готвач” (10,3%), „сервитьор-барман” (7,8%).

За електротехници работодателите предвиждат да разкрият 38 работни места (3,3% от местата).

По-големи потребности са заявили работодателите от шофьори (16,4 от работни места) и медицински сестри (8,7%).

Най-често ще се търсят работници без специална квалификация за помощници при приготвянето на храни и в преработващата промишленост.

варна утре

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *